Samen voor #impACT

Dit jaar werken we met YOUCA rond het thema gelijke kansen en non-discriminatie. Dat wil niet enkel zeggen dat de lonen van de deelnemende jongeren naar projecten gaan die aan deze uitdaging werken, maar ook dat onze activiteiten doorheen het campagnejaar in het teken staan van dit thema.

Donderdag is het eindelijk de hoogdag van het YOUCA-jaar: de YOUCA Action Day. Jongeren uit heel Vlaanderen en Brussel ruilen voor één dag de schoolbanken in voor een échte job, en ook bij YOUCA bieden we jobs aan. We organiseren immers de #impACTday; een dag waarop we ons volledig laten onderdompelen in het thema van gelijke kansen en non-discriminatie.

We spreken af op Broei in Gent, en na het ontbijt en de kennismaking gaan we meteen van start met de eerste workshops. We delen ons op in drie groepen en gaan aan de slag rond discriminatie op verschillende vlakken: genderidentiteit en seksuele geaardheid en afkomst en huidskleur. Noor en Alice van &OF, Lotus en Ann van Untold Asian Stories, en Samuel-Joe Munanga van Vlaamse Jeugdraad komen dagen ons uit door hun persoonlijke ervaringen met discriminatie te delen en hierover samen met ons in interactie te gaan.

Om alle info te laten bezinken, storten we ons op een heerlijke vegetarische lunch, en na een energizer zijn we weer helemaal klaar om ervoor te gaan. We verdelen ons opnieuw in groepen en gaan om de beurt reflecteren over de input van de voormiddag. Wat zorgde voor een baksteen in onze maag en aan welke samenleving willen we graag bouwen? Deze gedachten en gevoelens sturen we creatief de wereld in onder begeleiding van Wallin. We trekken naar de Stadshal waar we een muur van taboes doorbreken en samen een droom samenleving opbouwen. KomaKoffie en de WensMens zullen ons letterlijk en figuurlijk opwarmen en ondersteunen om onze stem de wereld in te sturen.#impACT

Na afloop van de actie keren we terug naar Broei om onze ervaringen te delen tijdens het YOUCAfé, en voor wie wil is er de optie om te blijven plakken en samen met andere vrijwilligers, jongeren, leerkrachten en werkgevers bij te praten en te babbelen over het voorbije YOUCA-jaar. Je mag je verwachten aan een verslag van ons social mediateam, een gesprek met onze ambassadeurs, een welgemeende dankjewel en een apéro.

Tinneke Van Thielen

Enthousiaste TRY//ACT’er


* TRY//ACT wordt mogelijk gemaakt met de steun van het European Solidarity Corps-programma van de Europese Unie.