Prijsuitreiking YOUCA Action Day schrijfwedstrijd

Chloë Hulsbosch (Sint-Augustinusinstituut Bree) uit Oudbergen ging aan de slag als leerkracht en won onze schrijfwedstrijd met een muzikale bijdrage. Ze won een boekenbon van €50 om zich in te leven in nieuwe verhalen en haar inzending kan hier gelezen worden. Minke De Block (Hoger Instituut voor Verpleegkunde Sint-Elisabeth) uit Turnhout, Vince Lammertyn (Secundair Onderwijs Dominiek Savio) uit Roeselare, Luna Robeets (Hoger Instituut voor Verpleegkunde Sint-Elisabeth) uit Turnhout en Laura Lassuyt (Heilige Familie Ieper) uit Zonnebeke vullen de top vijf en krijgen hier nog eens een eervolle vermelding. Ook hun verslag kan je hieronder lezen.

Inzending Cloë Hulsbosch (Sint-Augustinusinstituut)

Inzending Vince Lammertyn - Interview

Waar ben jij gaan werken voor De Youca Action Day te ondersteunen?
Ik heb in een WZC (Rusthuis) gaan werken, ik kuiste rolstoelen voor de bewoners en in de namiddag heb ik hutsepot gemaakt met de bewoners.

Hoe is jouw dag verlopen?
Goed, ik moest samenwerken met een andere student die ook meedeed aan De Youca Action Day, een geweldige ervaring. We begonnen onze dag met een korte uitleg en gingen meteen aan de slag. De rolstoelen begonnen al snel binnen te rollen. Ik waste de rolstoelen af en maakte ze schoon terwijl mijn partner ze afdroogde. Na ongeveer 45-60 minuten werken, werd er een verfrissende en heerlijke koude cola aangeboden. Na het drinken van zo een verfrissend drankje en een moment van rust, gaf het ons nieuwe energie en we gingen volop met een goede moed door met het reinigen van de rolstoelen. Wij kregen al snel complimenten van de bewoners hoe hun rolstoel blonk en net nieuw was, hierdoor kregen wij een fantastisch gevoel en zijn we met een lach op ons gezicht verder aan het werk gegaan. Na ongeveer anderhalf uur werken werden we ook vriendelijk gevraagd of wij wat zelfgemaakte spruitensoep die door de bewoners werd gemaakt wilden proeven. De zelfgemaakte spruitensoep was heerlijk en bracht een warm en geliefd gevoel van verbondenheid met de bewoners met zich mee. Het was geweldig om te zien hoe samenwerking en vriendelijkheid een bijzondere dag nog specialer maakten. Na de middag hebben we nog een paar rolstoelen gekuist en daarna mochten wij op de afdelingen helpen met het ondersteunen van de activiteiten. Ik heb geholpen met hutsepot maken met de bewoners voor de dag erop. Er was een bewoonster die mij toonde hoe ik precies alle groenten moest kuisen en snijden zodat ik alles dat bruikbaar is kan gebruiken. Tijdens het snijden van de groenten heb ik goede conversaties gehad met de bewoners en hebben we veel gelachen. Na afloop van alles kuisen, snijden, opruimen, afwassen en alles spik en span te maken moest ik helaas afscheid nemen van de bewoners.

Wat was het leukste moment van de dag?
Het was hartverwarmend om te zien hoe gelukkig de bewoners waren met de manier waarop we hun rolstoelen hadden schoongemaakt. De waardering die ze toonden voor ons werk was bijzonder motiverend. Het gaf ons een voldaan gevoel, wetende dat onze inspanningen gewaardeerd werden. In de namiddag, toen ik samen met de bewoners hutsepot aan het maken was, was er een prachtige interactie. Ze wilden me alles laten zien, en er verscheen een oprechte glimlach op hun gezichten terwijl ze me betrokken bij hun gesprekken. Dit gaf me het gevoel dat we niet alleen bezig waren met het vervullen van een taak, maar dat we deel uitmaakten van een groep, waarin iedereen zich om elkaar bekommerde en deelde in elkaars vreugde.


Het is fantastisch om te zien hoe zoveel mensen,jong en oud, zich samen inzetten voor het welzijn van anderen. Dit soort initiatieven herinnert ons eraan hoeveel goeds er in de wereld is en dat we samen een positieve verandering kunnen bekomen.

Vince


Wat is jouw opinie over De Youca Action day?

Ik ben echt onder de indruk van de geweldige inzet van de mensen die betrokken zijn bij Youca. Ik heb enorm veel respect voor hen. Het is niet alleen de mensen van Youca die mijn bewondering verdienen, maar ook alle studenten die hun tijd en energie geven om mensen te steunen in tijd van nood. Het is fantastisch om te zien hoe zoveel mensen,jong en oud, zich samen inzetten voor het welzijn van anderen. Dit soort initiatieven herinnert ons eraan hoeveel goeds er in de wereld is en dat we samen een positieve verandering kunnen bekomen. Het inspireert me en geeft me hoop voor een betere toekomst. Ik vind het jammer dat het project niet zo gekend is. Toen mensen mij vroegen wat ik deed en voor welke organisatie, kende niemand Youca. Ik legde hun alles met plezier uit wat en waarom wij het deden en waarvoor. Voor mijn part zouden veel meer scholen mogen meedoen aan de Youca Action beweging. Hoe meer scholen, hoe meer studenten die kunnen helpen met geld inzamelen voor het goed doel. Niet enkel geld maar ook het verspreiden van het idee en het bekend helpen maken.

Inzending Minke De Block - Dagboek

Minke

Inzending Luna Robeets - Gedicht

Muylenberg: een plek van liefde, rust, natuur en werkhanden.

M
achines heb ik gezien want ik begon in het houtatelier. Daar komen de werkende handen vanaf 9u - 11u40 en vanaf 13u30 -16u helpen met: hout schuren, hout zagen, hout schilderen, ...

Uniek is het wel. Je krijgt veel liefde van de mensen daar. Ze zijn allemaal heel enthousiast. Je hebt er veel mensen die enorm graag de handen uit de mouwen steken en helpen in de tuin,
houtatelier, ...

YOUCA action day is een super dag. Je kunt er voor 1 dag je werkervaring opdoen en daardoor kon ik een dagje meehelpen bij de Muylenberg. Het was een enorm fijne ervaring en ik zou het zo nog eens willen doen.

Liefde is zeker ook aanwezig. Wanneer je er net binnen bent ontdek je al liefde. Iedereen wil je leren kennen, wilt met je praten, wilt je helpen de weg in de Muylenberg te vinden, ...

Energiek zijn de mensen daar wel. Ze willen graag werken, ze willen graag bezig zijn met van alles, ... . De meeste mensen hoor je al van ver afkomen, want ze zijn er vaak ook wel luidruchtig.

Natuur komt veel voor bij de muylenberg. Er zijn veel plantjes die de inwoners verzorgen. Dat ik op 19/10 ook gedaan heb met een paar helpende handen. Naast de Muylenberg vind je ook het Natuurpunt museum.

Binnen komen in de muylenberg geeft je direct rust. Wanneer je nog maar 1 persoon tegenkomt, vrolijkt het je al op want ze zijn daar vriendelijk en behulpzaam. Ik werd direct begeleid naar de plek waar ik moest zijn. Ik kreeg ook direct de aandacht van een aantal inwoners. Ze waren blij dat ze een ander gezicht zagen, zodat ze er alles aan konden uitleggen.

Eenzaam voel je je daar zeker niet. Je wordt geliefd door de mensen al vanaf seconde 1. Je hebt ook altijd mensen rondom je die tegen u praten of waarmee je kunt praten. Het zijn daar ook heel gezellige, interessante, vriendelijke en leuke mensen.

Ruimte vind je zeker terug in de Muylenberg. Wanneer je even alleen wilt zijn kan en mag dat. En je hebt tijdens de middag 2u de tijd om te doen wat je wilt doen.

Glimlach hier, glimlach daar. Maar natuurlijk ook andere gevoelens zoals boosheid hier, boosheid daar of verdriet hier, verdriet daar. Bij de Muylenberg mag je tonen hoe je je voelt en je mag er jezelf zijn. Ik was die dag vooral omringd door positieve en vrolijke mensen, dat maakt van mij ook automitisch op dat momenten een positieve en vrolijk persoon.

Inzending Laura Lassuyt

Toen we in mei vernomen dat we mee gingen doen met Youca, begon ik na te denken over welke job ik zou willen doen. Ik denk al een hele tijd dat ik later dierenarts zou willen worden. Alleen is het moeilijk, omdat je een ingangsexamen moet doen en ik volg geen Wetenschappen. Ik wil wel Economie blijven doen voor als ik niet door mijn examen zou geraken. Dan heb ik nog een plan b.

Ik ben direct in actie geschoten en heb al in mei een bericht gestuurd naar de dierenarts om te vragen of ik die dag mag komen. Zo is het afgesproken geweest. Op 1 september heb ik mezelf dan direct aangemeld voor de job om 8u in de ochtend.

Ik vond het spannend om naar de dierenarts te gaan om er een dag mee te werken. We gaan zelf naar die dierenarts voor onze huisdieren. Daarom ken ik ze al. Toen ik toekwam voelde ik me welkom. Ik wist niet goed wat ik moest doen, maar al snel betrokken ze me bij de taken die je moet doen als dierenarts. Ik moest de dieren vasthouden als ze een injectie kregen, of ze geruststellen. Ik mocht ook luisteren naar de hartslag van een aantal katten. Dit was heel speciaal. De honden koekjes geven was ook leuk :). Ik heb ook honden mogen wegen op de grote weegschaal. Na elk dier moesten we de tafel ontsmetten met een speciaal product om de bacteriën en virussen te doden. We moesten ook na elk dier onze handen wassen, omdat dat belangrijk is voor het volgende dier. Ik heb honden en katten gezien. Er zat er ook een kat die verzorgd moest worden die nog niet naar huis kon, omdat ze hoge koorts had de dag ervoor. Na haar water te verversen, had ze gelukkig gegeten zodat ze wat aan kon sterken. 

Deze dag heeft me ook geholpen in verband met mijn studiekeuze. Dankzij deze unieke ervaring weet ik hoe het leven van een dierenarts eraan toe gaat. Ik weet natuurlijk nog niet alles na een dag, hoe het eraan toe gaat. Maar ik heb veel informatie gekregen over ontwormen, ontvlooien en nog veel meer.

Ik heb veel lieve mensen ontmoet. Ze vertellen dan verhalen over hun dieren en hoe ze het doen thuis. Het is heel mooi om te zien hoe mensen zoveel van hun huisdier houden. Je ziet dat in de manier hoe ze ernaar kijken en hoe ze ermee omgaan. De liefde van het dier naar het baasje is ook heel mooi. Ze voelen zich op hun gemak bij hen en ze vertrouwen hen.

Ik heb een hele dag meegewerkt in de praktijk. Ik heb mijn collega’s leren kennen en het zijn heel
lieve mensen. Toen het tijd was om af te sluiten en naar huis te gaan vond ik het jammer. Ik wou gerust nog langer blijven. Als ik de kans zou krijgen om deze dag opnieuw te beleven zou ik deze direct met beide handen grijpen. Dankzij DAP De Merelaar te Zonnebeke kon ik dit ervaren.Ik ben heel dankbaar hiervoor.