YOUCA en NuNam werken aan een verhaal

Het is zover. De aandachtige volger kon al meeproeven van de inleefreis via onze blog maar nu is de film er ook. Wat begon als een oproep voor een filmploeg mondde uit in een partnership rond digital storytelling. Een interview met Jolien, communicatieverantwoordelijke van YOUCA en Wouter en Laura, bezielers van NuNam.

We weten intussen wie YOUCA is, maar wie is NuNam eigenlijk?

Laure: “NuNam is de contaminatie van de woorden ‘Nu’ en ‘Nam’. Niet meteen de meest gangbare woorden in het Nederlands, maar in het Vietnamees versta je zonder moeite ‘Meisje’ en ‘Jongen’. Het meisje van dit verhaal is Laure Cops. De jongen Wouter Vanmol. We komen elk uit een andere uithoek van het land (Aalst en Hasselt), kusten elkaar ergens tussenin (Mechelen) en besloten ook professioneel samen plannen te smeden ergens in de straten van Hoi An. Een naam voor ons liefdescollectief vonden we heel letterlijk toen de nood het hoogst was. Flashback naar 2013. Toen de straten plots overspoeld werden door de stortregens van de typhoon Nari, moesten we noodgedwongen veiligere oorden opzoeken in een groezelig caféetje. Waren het de biertjes, het geluid van duizenden openstaande kranen, de voorbijdrijvende inboedels of gewoon een “call of nature”, wat het ook was, we moesten naar het toilet. En daar stond het. Zij aan zij. De typische symbolen van een mannetje en een vrouwtje. En daaronder voor de goede verstaander ‘Nu’ en ‘Nam’."

Wouter: "Van de liefde kan je niet leven, dat is waar. Maar wat we met NuNam doen komt toch een beetje in de buurt. Laure en ik werkten voordien allebei al “in de audiovisuele sector’ zoals dat dan wordt gezegd. Laure als regisseur en producer en ik als cameraman en monteur. Onze capaciteiten sloten dus goed op elkaar aan om het ook professioneel te proberen.”

Waar staat Nunam voor?

Wouter: “Meer dan een productiehuis zijn wij een creatieve studio. Want naast het filmwerk zijn we ook ongegeneerd bezig met installaties, fotografie, woorden (als in teksten) en daden (workshops). Wat we ook brengen, voor ons eigen werk of dat van een opdrachtgever, de vorm staat altijd ter discussie. Ieder medium heeft zijn eigenschappen, publiek, en ontwikkelingstraject. Kortom, het doel heiligt het medium. Simple as that."

Laure: "Maar in het algemeen kunnen je ons doodknuppelen met het cliché van verhalenvertellers. Want dat is wat we doen. Wij vertalen de realiteit naar betekenisvolle verhalen. Verhalen die mensen met elkaar in verbinding stellen. En als we mogen kiezen dan werken we toch vooral aan projecten die de wereld willen veranderen. Projecten die mee bouwen aan een betere wereld. Wij zijn niet zo naïef om te zeggen dat het naïef is om dat te geloven.”

Waarom maken YOUCA en NuNam samen een film?

Jolien: ”Elk jaar trekken we op inleefreis naar het project dat we dat jaar steunen. Zo’n reis zit boordevol verhalen. Veel van die verhalen delen onze ambassadeurs op onze blog. Een medium dat we willen blijven promoten. We zijn immers een organisatie voor én door jongeren en dat betekent dat zij een forum verdienen om hun impressies kwijt te kunnen.

We hebben maar 5 ambassadeurs mee en aan de YOUCA Action Day nemen meer dan 15.000 jongeren deel. En die willen we ook meenemen in de wereld van de Salvadoraanse ambassadeurs. Vandaar de keuze voor een film”.

Wouter: “Want hoewel zowel jongeren bij ons als jongeren in El Salvador volop aan hun toekomst bouwen zijn het twee verschillende werelden. Als jongere ga je naar school, verken je jezelf en de wereld. Maar wat als die wereld niet verder reikt dan de voordeur, omdat bendegeweld je leven regeert? Of wat als je als vrouw moet opgroeien in maatschappij waar je voor veel mannen niet meer dan een gebruiksvoorwerp bent? Deze film wil een venster zijn op de wereld van jongeren in El Salvador. Om jongeren hier te tonen dat vele dingen die wij vanzelfsprekend beschouwen dat op andere plaatsen helemaal niet zijn. Gendergelijkheid, veiligheid, de kansen om te studeren en om je eigen dromen na te streven, … De verhalen in onze reportage bekijken het verleden, het heden en de toekomst door de ogen van jouw Salvadoraanse tegenvoeters en laat je andermaal beseffen waarom we samen de handen uit de mouwen moeten steken.”

Hoe is jullie samenwerking tot stand gekomen?

Jolien: “Elk jaar lanceren we een oproep voor een filmploeg. En misschien broeide er onbewust wel ergens het verlangen naar iets langdurig. Niet om gewoonweg stabiel te zijn, maar om een volwaardig partnerschap uit te bouwen dat niet alleen inhoudelijk, maar ook strategisch sterk is. Na onze eerste ontmoeting wist ik dat hier meer in zat. NuNam begrijpt ons verhaal. Maar wat nog belangrijker is, ze dagen ons uit: waarom doe je dit zo, en niet zo?”

Samen met YOUCA willen we het komende jaar die grenzen verkennen. Om er dan maar meteen los over te gaan. Nog meer jongeren, nog meer en intenser met elkaar verbinden, dat is het doel. Want het mag toch nog wat meer zijn?

Wouter, NuNam

NuNam en YOUCA, waar gaan jullie naartoe?

Laure: "De laatste jaren verdiepen we ons steeds meer in digital storytelling en meer bepaald interactive storytelling. Internet is meer dan een vrijblijvende, om likes vragende post op Facebook of Instagram. Wij geloven dat we via interactive storytelling écht een verschil kunnen maken. Dat we mensen samen kunnen brengen, dat we samen een verhaal kunnen brengen dat groter is dan onze eigen wereldjes. Want ook al liggen die soms letterlijk en figuurlijk een heel stuk uit elkaar, er is altijd meer dat ons bindt dan dat ons scheidt."

Jolien: "En dat is waar YOUCA voor staat: ontmoetingen creëren. En in de komende jaren willen we er nog veel meer realiseren. We werkten intensief aan een strategisch meerjarenplan waarin we bepaalden dat in 2020 20.000 leerlingen zullen deelnemen aan de YOUCA Action Day. Hoe we die willen bereiken? Dat wordt een deel van het partnerschap tussen YOUCA en NuNam: elkaar aanvullen en vooral versterken."

Wouter: "Samen met YOUCA willen we het komende jaar die grenzen verkennen. Om er dan maar meteen los over te gaan. Nog meer jongeren, nog meer en intenser met elkaar verbinden, dat is het doel. Want het mag toch nog wat meer zijn?"