YOUCA-ambassadeurs bloggen over hun inleefreis

Elk jaar kiezen de YOUCA-jongeren 5 ambassadeurs om ons te vertegenwoordigen op hun school, in hun omgeving, in de media en op sociale media. Om hen onder te dompelen in onze werking en thema’s, gaan zij elk jaar op inleefreis. Ze houden ons en jullie up to date via onze sociale media en deze blog!

Hey! Wij zijn de YOUCA-ambassadeurs van 2021, Ose, Timothy, Sinan, Hannelore en Charlotte.

Wij zijn deze week op inleefreis in Brussel. Jaarlijks gaan de ambassadeurs op inleefreis in de landen waar het project lopende is, in ons geval zou dat Brazilië geweest zijn. Jammer genoeg konden we dit jaar door miss Rona niet naar Brazilië, maar als wij niet naar Brazilië kunnen, komt Brazilië naar ons.

Vrijdag kwamen we voor het eerst samen aan het Brussel-Zuid station, Timothy was natuurlijk weer te laat, en van daaruit vertrokken we naar onze verblijfplaats voor de komende week. Jammer genoeg zijn we nog niet voltallig, Hannelore sluit pas dinsdag aan. Vrijdag deden we het nog wat rustig aan en leerden we elkaar beter kennen.

Zaterdagvoormiddag zaten we samen met de ambassadeurs van het Filipijnse project dat YOUCA dit jaar steunt: CYC (Cordilleran Youth Center) rond het thema ‘advocacy’. Advocacy betekent op verschillende manieren opkomen voor gelijke kansen op elk niveau. We hadden het over verschillende onderwerpen. Zo vergeleken we bijvoorbeeld de situatie voor LGBTQI+ personen in België met die in de Filipijnen. Over de uitwisseling hebben we nog veel meer te vertellen, dus stay tuned!

Daarna vertrokken we richting kantoor voor een workshop met Motief vzw rond de uitdaging van dit jaar: ‘non-discriminatie en gelijke kansen’. De workshop begon met een spel waarbij we stilstonden bij onze eigen privileges. Het is gemakkelijk om weinig tot geen rekening te houden met de situatie van anderen als je zelf veel privileges bezit. Een privilege is een bevoorrechte status wanneer je in een positie zit waarin je tot de norm behoort en niet dezelfde nadelen zult ondervinden als minderheidsgroepen in die situatie. Dit kunnen dingen zijn als je leeftijdsgroep, je socio-economische status, je huidskleur, etc.

Nadat we het resultaat van het spel besproken, deden we oefeningen over hoe we onze privileges op een goede manier kunnen gebruiken. Dat kan op verschillende niveaus, zowel heel dicht bij je als op een grotere schaal. Je kan dingen doen als ervoor zorgen dat mensen in minderheidsgroepen gehoord worden, maar deelnemen aan een van de YOUCA-activiteiten is natuurlijk ook een goede optie. We hadden het ook over de noden van mensen die niet dezelfde privileges delen en hoe we dit alles in de praktijk kunnen omzetten tot iets goed.

Als laatste hadden we het over de verschillende vormen van activisme en welke rol je kan innemen, rekening houdend waarmee je comfortabel bent. Dat kunnen rollen zijn als vertegenwoordiger, sponsor, activist, maar welke rol je inneemt hangt volledig af van waar je je comfortabel bij voelt. Ons blijft van deze workshop vooral bij dat er weldegelijk interactieve en interessante manieren zijn om stil te staan bij belangrijke en gevoelige onderwerpen. We vonden het ook confronterend om te zien dat we in een spelcontext even helemaal geen rekening hielden met de anderen en hun kansen die zij hadden om een spel te winnen.

We hebben de eerste paar dagen vooral veel bijgeleerd en heel veel plezier gehad, we kijken heel erg uit naar het vervolg van de week.

Spoiler alert! Ondanks al onze voorzorgen, gooide corona toch roet in het eten. Iedereen is oké, maar de rest van de inleefreis moet noodgedwongen online doorgaan, hou onze site en sociale media in de gaten voor updates.