School in the picture: Sint-Jozefsinstituut Betekom

Het is tijd voor de allereerste school in the picture die al mee heeft gedaan aan de YOUCA Action Day! Het Sint-Jozefsinstituut  in Betekom mag hierbij de spits afbijten! Polien Van Hoof, de trekkende leerkracht van het YOUCA-avontuur doet haar verhaal: "De ervaring die de leerlingen opdeden op de dag zelf, leerden sommigen meer over welke richting ze uit willen in hun leven."

Kan je jezelf even kort voorstellen?
"Ik ben leerkracht in de derde graad van het technisch secundair onderwijs. Ik geef er natuurwetenschappen, aardrijkskunde en integrale opdrachten."

Vorig jaar was de eerste keer dat jullie meededen. Hoe hebben jullie als school de YOUCA Action Day leren kennen?
"We hebben de YOUCA Action Day leren kennen door een heel enthousiaste leerling van ons, Sarah Vanwinkel. Zij had  vorig jaar voorgesteld om eraan mee te doen en daarna hebben de coördinatoren beslist om deel te nemen. Wij organiseerden eigenlijk al jaren een vrijwilligersdag in het kader van het vak integrale opdrachten. Zij moesten hiervoor een job zoeken en een dag meedraaien als vrijwilliger. Dat concept hebben we nu geïntegreerd in de YOUCA Action Day."

Hoeveel leerlingen deden er mee? En wat vonden ze ervan?
"Bij ons zijn er vierenvijftig leerlingen gaan werken. Sommigen waren niet al te enthousiast toen we hen de opdracht vertelden (lacht). Maar na de YOUCA Action Day hebben ze dat toch bijgesteld en vonden ze het echt een meerwaarde. Ze krijgen dan ook niet iedere dag de kans om eens een kijkje te nemen achter de schermen van 'de grote mensenwereld'. Daarnaast vonden ze het ook belangrijk om mee jongerenprojecten, die Sarah ook heeft voorgesteld, wereldwijd te steunen."

Wat voor jobs deden de leerlingen? 
"Dat varieerde. Er draaiden leerlingen mee op lagere scholen en in zorginstituten. Er waren ook heel erg verrassende jobs: zo is iemand als steward naar Malaga gevlogen mocht een andere leerling een dagje assisteren bij Minister van Justitie, Koen Geens."
"Sommigen zochten echt de jobs die ze later wilden uitvoeren. Viel het mee? Dan wisten ze dat ze die richting moesten volgen. Was het toch niet wat ze verwacht hadden? Dan wisten ze in ieder geval dat ze die job zouden uitsluiten."

Wat vond je zelf het meeste waardevol?
"Het was mooi om de reacties van de leerlingen te zien en hoe ze bijvoorbeeld met hun CV aan de slag gingen. Daarnaast was het ook handig dat alles zo goed georganiseerd was. Die online jobbank is wel een interessante tool, zo had ik er online eigenlijk geen werk mee. Ook de dag zelf is heel vlot verlopen. Volgend jaar willen we dus heel graag opnieuw meedoen en als zelfs nog wat verder uitrollen zodat we ook met jullie educatief pakket aan de slag kunnen."