"Het project helpt mij om gehoord te worden in het debat tegen vrouwengeweld"

“Ik was bang in het verleden, maar dankzij jullie projecten heb ik geleerd vragen te stellen en mijn rechten uit te oefenen”, vertelt John. Vorig jaar ging de opbrengst van de YOUCA Action Day naar een project van Plan International in Gayaquil, Ecuador. John was een van de Ecuadoraanse ambassadeurs. Ontdek het verdere verloop van het project.

Eén meisje op de zes wordt in Ecuador moeder voor haar 19 jaar, vaak als gevolg van seksueel geweld. Tienerzwangerschappen zijn er frequent. Daarnaast is er ook nog heel wat gendergerelateerd geweld. Daarom wil Plan International, met de steun van YOUCA, ingrijpen. Dit doen ze met het project ‘Zone free of teenage pregnancy and gender violence’.

Ondertussen is het eerste semester van het project ingezet. Er werden zes clubs gevormd met jongeren uit de wijk Nueva Prosperina, Guayaquil. In die clubs worden jongeren onder andere bewust gemaakt van gendergerelateerd geweld door toneelstukken en waren ze betrokken bij acties van verschillende sociale organisaties. Zo deden ze bijvoorbeeld mee met een mars tegen vrouwengeweld in Guayaquil.

SEKSUALITEIT
Een van de deelnemers Elina, 15 jaar oud, vertelt: “Het project helpt mij om mijn stem te versterken, om gehoord te worden in het debat tegen vrouwengeweld en om over seksualiteit te praten met mijn schoolvrienden, zonder angst. Ik vind het ook fijn dat ik openlijk met mijn moeder kan praten over wat ik geleerd heb, ook al heb ik nog veel bij te leren. Ik ben een ander persoon nu, niet langer verlegen, ik kan mezelf in het openbaar uitdrukken, mijn mening geven en zeggen wat ik denk.”

Het project van Plan International blijft investeren in een duurzame toekomst voor de jongeren. Zo zullen tientallen jongeren tegen eind dit jaar een opleiding in leiderschap krijgen om hen nog meer te leren opkomen voor henzelf.