Dag 2 en 3: van de kolonisatie van Ecuador tot tienerzwangerschappen

In een zaaltje in Nueva Prosperina organiseert Plan één keer per week een bijeenkomst. We sloten ons aan en werden alweer heel hartelijk onthaald: de jongeren hadden speciaal voor ons vlaggetjes en ballonen opgehangen.

Niet alleen de ambassadeurs, ook andere jongeren van de wijk volgden deze bijeenkomsten. Na een kennismakingsspel bespraken we hoe de media lichamen met bewerkingsprogramma’s omtoveren en welke schoonheidsidealen jongeren daardoor krijgen. We hadden surrealistische foto’s verzameld van modellen uit tijdschriften en hieruit kwam één duidelijke conclusie naar voren: de meisjes uit de magazines zijn niet realistisch en dus ook niet waard om ernaar te streven.

STEREOTYPEN
Ook de stereotypen over mannen en vrouwen kwamen aan bod. Zo zouden vrouwen moeten koken en voor de kinderen zorgen. Mannen daarentegen zijn de broodwinner in het gezin. We ontdekten dat deze stereotypen ook in België leven. De jongeren zijn het niet eens met de bestaande stereotypen en willen hier samen aan werken. Daarnaast bespraken we het verschil tussen gender en geslacht. Geslacht is of je geboren wordt als jongen of meisje. Gender hangt af van meerdere factoren, namelijk je geslacht, je geaardheid, of je je een jongen, een meisje of iets ertussenin voelt en hoe je je kleedt en gedraagt.

DIEREN
We zijn samen met de Ecuadoraanse ambassadeurs naar een dierentuin geweest in het centrum van Guayaquil. Tijdens deze uitstap leerden we veel nieuwe Spaanse woorden. De gids vertelde bovendien niet alleen over de dieren, maar ook over de gebouwen die rond het park staan: die dateren van 1900 en zijn in originele staat bewaard gebleven. Hij vertelde over de vroegere eigenaren en over de kolonisatie van Ecuador.

Tijdens het middagmaal vroegen we aan de Ecuadoraanse ambassadeurs hoe zij tegenover tienerzwangerschappen staan. Daar bleek al snel uit dat ze allemaal in aanraking gekomen zijn met tienerzwangerschappen. Dit was wel even schrikken, maar we waren blij dat ze er zo open over wouden praten. In de namiddag zijn we met een toeristische bus Guayaquil gaan verkennen en hebben we informatie gekregen over de stad. Op de bus werd er ook heel erg veel gepraat en daardoor is de groep nu ook hechter.

Dit waren alweer leuke en leerrijke dagen en we kijken allemaal uit naar de rest van de reis.

Pauline en Manon