10 zaken die de ambassadeurs in de eerste week opvielen

Onze laatste dag in Guayaquil zit erop. Hoog tijd dus om eens te na te denken over de afgelopen week. Deze zaken vielen ons het hardste op:

1. Er is een gigantisch contrast tussen het centrum van de stad en de wijk van het project: Nueva Prosperina. In het centrum zag je het ene grote kunstwerk, monument of aangelegde park na het andere. De huizen en winkels oogden heel chique. Op een twintigtal minuutjes rijden van het centrum kwam je terecht in zanderige, met vuilnis bestrooide, straatjes en kleine, schamele huisjes. Dit was voor ons allemaal een ‘reality check’.

2. Vier op de tien meisjes in de wijk Nueva Prosperina worden seksueel misbruikt. Dit cijfer liet ons allen verbaasd achter en toonde nogmaals het belang van dit project aan.

3. Ze eten hier gigantische hoeveelheden rijst bij elke maaltijd. Zowel ’s middags als in de avond.

4. De Ecuadoraanse ambassadeurs waren, elk op hun eigen manier, heel openlijk tegenover het project en ons. Hun openheid hielp ons om het project en de problematiek rond tienerzwangerschappen en gender gerelateerd geweld beter te begrijpen. Ook viel ons hun hoop op verandering erg op. Ze willen dat zowel meisjes als jongens makkelijk aan informatie over seksualiteit en anticonceptiemiddelen geraken. Daarnaast hopen ze op een mentaliteitsverandering van de mannen om vrouwen als een gelijkwaardig te beschouwen in plaats van een object.

5. Tijdens het rondlopen in de stad of op bezoek in scholen en huizen wilden enorm veel mensen met ons op de foto. Op een bepaald werd het zelfs zo veel dat Mathijs omsingeld werd door een twintigtal gillende tienermeisjes.

6. Nueva Prosperina bestaat slechts 23 jaar. De Ecuadoraanse ambassadeurs zijn de eerste generatie jongeren die in deze community opgroeien.

7. Abortus is in Ecuador nog steeds illegaal, ondanks het groot aantal ongewenste zwangerschappen. Hierdoor moeten tienermeisjes die zwanger zijn maar hun middelbare school willen afwerken dit op een illegale manier doen. De illegale gebruiken om abortus te plegen zijn levensgevaarlijk voor deze meisjes.

8. Volgens de jongeren had Plan International Ecuador een erg grote impact op de wijk. De lokale mensen zien er de medewerkers en vrijwilligers graag komen. Ze merken nu al een verschil in de manier waarop mensen naar seksualiteit kijken ook al is er nog werk aan de winkel.


9. Het is voor elk meisje in Nueva Prosperina ondenkbaar om in een kort shortje of met een diepe décolleté rond te lopen op straat. Mannen geven zichzelf hierdoor het recht om vrouwen als objecten te behandelen. De meisjes worden dan tegen hun wil betast of uitgescholden met vrouwonvriendelijke opmerkingen.

10. Ze drinken hier ongelofelijk graag fruitsapjes. Op elk moment van de dag krijgen we sapjes, gemaakt van alle soorten fruit, aangeboden.

Voilà, wij zijn helemaal klaar voor het tweede deel van deze memorabele inleefreis!

Manon