YOUCA & Corona

YOUCA organiseert jaarlijks de YOUCA Action Day. Dit jaar zou de 15e editie plaatsvinden op 15 oktober 2020, voor een project van KIYO ngo in Brazilië en Filipijnen.

De corona-crisis vraagt om flexibiliteit: in het onderwijs, in het bedrijfsleven en bij YOUCA.

Voor scholen is de YOUCA Action Day een extra muros-activiteit: leerlingen leren tijdens de schooluren, maar buiten de schoolmuren. Binnen de huidige maatregelen mogen extra muros-activiteiten momenteel niet doorgaan.

Ook werkgevers hebben zich de voorbije maanden gereorganiseerd, naar telewerk en afstand op de werkvloer. Voor al deze geëngageerde bedrijven en organisaties is het evenmin evident om een leerling een job te bieden voor één dag.

Daarom verplaatsen we deze YOUCA Action Day naar donderdag 11 februari 2021.

We zijn optimistisch dat we dan - ongeveer één jaar na de eerste gevallen - als samenleving leren omgaan met de aanwezigheid van covid-19.

We willen de campagne doen slagen en de nodige fondsen verzamelen voor het project van KIYO ngo in Brazilië en Filipijnen. We willen aandacht vragen voor de mondiale uitdaging ‘shrinking space’ en jongeren ondersteunen in hun engagement. Via de YOUCA Action Day bieden we leerlingen een leerrijke ervaring en krijgen werkgevers de kans om samen met hen te werken aan een duurzame en rechtvaardige samenleving.

Hoe dan ook, zullen we nog aandachtig moeten blijven voor de verspreiding van een virus zoals covid-19. YOUCA raadt alle deelnemende werkgevers aan om jobs te voorzien waarbij het risico op verspreiding van besmetting minimaal is (bv. werken in de buitenlucht, voldoende afstand tussen bureaus, werken in goed geventileerde ruimtes, telewerken…). Maatregelen die gelden voor de gewone werknemers, gelden ook voor de leerlingen die één dag komen werken. Leerlingen moeten alle veiligheidsmaatregelen die op de werkvloer gelden naleven.

De participatieve jongerenwerking van YOUCA draait intussen nog op volle toeren.

Het jeugdwerk mag namelijk activiteiten organiseren, mits inachtneming van enkele maatregelen. Zo gaat het YOUCAmp eind augustus door in een beperkte bubbel, krijgen sommige activiteiten een virtueel alternatief en bereiden YOUCA-jongeren de campagne verder voor. YOUCA is en blijft een organisatie voor en door jongeren!

Wil je intussen alvast de werking van YOUCA een duwtje in de rug geven, kan je een gift doen aan het Fonds Vrienden van YOUCA bij de Koning Boudewijnstichting. Voor een gift vanaf 40 euro ontvang je een fiscaal attest. Naar aanleiding van covid-19 geniet je nu zelfs een belastingvoordeel van 60% in plaats van 45%. Dus: voor een gift van 100 euro betaal je uiteindelijk maar 40 euro zelf.

En zo kunnen we met z’n allen geëngageerde jongeren wereldwijd ondersteunen! Way to go!