Het ministerie van onderwijs heeft besloten dat extra-muros activiteiten, zoals de YOUCA Action Day, onder de huidige maatregelen niet mogen doorgaan. Daarom verplaatsen we de YOUCA Action Day naar 11 februari 2021.

YOUCA gelooft in de kracht en het engagement van jullie leerlingen! We doen er alles aan om ook in deze omstandigheden een sterke YOUCA Action Day op poten te zetten en hen deze unieke ervaring aan te bieden. 

Je school blijft automatisch ingeschreven. Zo blijf je je leerlingen de kans geven om zich actief te engageren voor sterke jongerenprojecten wereldwijd. Indien de nieuwe datum 11/02/2021 niet past, kan je je school uitschrijven door contact op te nemen met hannes@youca.be.

Praktische informatie

Jobbank en jobzoektocht

Je leerlingen kunnen zich vanaf dinsdag 1 september registreren op de jobbank en op zoek gaan naar een job voor 11 februari 2021.

Maatregelen op de werkvloer

YOUCA raadt alle deelnemende werkgevers aan om jobs te voorzien waarbij het risico op verspreiding van besmetting minimaal is (bv. werken in de buitenlucht, voldoende afstand tussen bureaus, werken in goed geventileerde ruimtes, telewerken…). Maatregelen die gelden voor de gewone werknemers, gelden ook voor de leerlingen die één dag komen werken. Leerlingen moeten alle veiligheidsmaatregelen die op de werkvloer gelden naleven.

Presentaties

Het draaiboek van het ministerie van onderwijs rekent “voordrachthouders” mee als essentiële derden. De YOUCA-presentaties op school kunnen dus nog steeds doorgaan.

We verlengen ook de presentatieperiode. Dit schooljaar kan je een presentatie inplannen tot aan de herfstvakantie. Indien je al een presentatie hebt geboekt maar die wil verzetten naar een latere datum mag je dat laten weten aan hannes@youca.be

Gelden er op je school strengere regels? Dan kan je aan de slag met onze presentatie voor leerkrachten, youca.be/afstand en de projectdocumentaire. Die laatste verschijnt begin september.

Had je al een presentatie geboekt die niet meer mag doorgaan? Geef dan een seintje op hannes@youca.be

VIP-dag

Dit jaar houden we een digitale VIP-dag op dinsdag 15 september. Op een halve dag komen je VIPs via zoom-workshops en -getuigenissen alles te weten over hoe zij de YOUCA Action Day op hun school kunnen promoten! Inschrijven kan vanaf begin september.

Educatief materiaal

Ga aan de slag met het educatief materiaal van YOUCA en motiveer je leerlingen voor de YOUCA Action Day:

  • Projectfilm: Laat je leerlingen kennis maken met de Braziliaanse jongeren die deel uitmaken van het project dat we steunen. Zij vertellen over hun leven, de uitdagingen waar ze voor staan, en hoe ze die overkomen. De film vind je via deze link.

  • Educatief pakket: Samen met onze projectpartner KIYO stelden we vijf inhoudelijke lessen samen over Brazilië, de Filipijnen en het project dat we steunen. Daar bovenop kan je aan de slag met een sollicitatieles om je leerlingen te ondersteunen in hun jobzoektocht. Het educatief pakket kan je hier downloaden.

  • Leerlingenboekje: Het leerlingenboekje beantwoord de drie belangrijkste vragen van je leerlingen: Wat is de YOUCA Action Day? Welk project steunen we? En hoe vind ik een job-voor-één-dag? Het leerlingenboekje vind je hier.

  • Youca.be/afstand: Via deze digitale leeromgeving kunnen je leerlingen ook thuis aan de slag met de YOUCA Action Day. Hier vinden ze alle uitleg over wat de YOUCA Action Day inhoudt en kunnen ze aan de slag met verwerkingsopdrachten. 

Je vindt al het materiaal voor leerkrachten op de downloadpagina.