YOUCA gelooft in de kracht van jongeren om positieve verandering in de samenleving teweeg te brengen. De YOUCA Action Day is een sterke tool om te tonen dat een jongere ook een verschil kan maken, hoe klein dit ook is. Jammer genoeg zijn er elk jaar ook enkele leeringen die er om verschillende redenen niet in slagen om een job te vinden. Wij willen hen ook een betekenisvolle dag geven, daarom werkten we, samen met verscheidene partners, een aanbod van alternatieve activiteiten aan om op school te doen.

Heb je vragen over dit aanbod? Stuur een e-mail naar anke@youca.be.

Alternatieve activiteiten van YOUCA

YOUCA reporter

Zet leerlingen die gesolliciteerd hebben, maar desondanks geen job gevonden hebben, aan de slag als YOUCA reporter voor een dag. 

Een job op school

Ook op school zijn er heel wat mogelijkheden om een job te doen: leerkracht in de eerste graad, schooldirecteur voor een dag, administratie op het secretariaat, een dag op stap met de klusjesman of aansluiten bij het poetsteam. Het kan allemaal! De school moet deze jobs binnen de schoolmuren uiteraard niet betalen. De YOUCA Action Day blijft voor een deelnemende school volledig gratis.

Doe een fondsenwervende actie

Strijkatelier voor de leerkrachten, carwash, ... Je kan ook op andere manieren geld inzamelen voor YOUCA. Laat je leerlingen een fondsenwervende actie doen voor YOUCA.

Ga aan de slag met het educatief pakket

Ga aan de slag met het educatief pakket. Zo missen de andere leerlingen geen les en zijn de leerlingen bezig met YOUCA.

Doe een actie voor één van onze partners!

Amnesty International

Op de YOUCA Action Day kunnen jongeren niet alleen door geld in te zamelen een positieve impact hebben op hun leeftijdsgenoten elders in de wereld. Amnesty International selecteerde de verhalen van drie jongeren van wie de rechten geschonden worden. Door brieven te schrijven, kunnen jouw leerlingen mee deel zijn van de oplossing en garanderen dat deze jongeren hun rechten terugkrijgen.

#StandUpForClimate

Op 1 december staan over heel België jongeren op voor het klimaat en sturen een krachtige boodschap uit vanuit hun school. Maak op de YOUCA Action Day je eigen plakkaten, neem foto’s, maak een TikTok, of werk een actie uit die je met de school op 1/12 kan doen of delen. Zodra je jouw inschrijft voor de actie, krijg je een hele boel educatieve tools aangeboden om op de YOUCA Action Day mee aan de slag te gaan met je leerlingen.

Plan International

Plan International is onze projectpartner van dit jaar. Zij werkten een aantal acties uit die jouw leerlingen kunnen doen voor de wereldmeisjesdag die valt op 11 oktober. Je kan deze activiteiten zeker nog doen op de YOUCA Action Day om gelijke genderrechten in de kijkers te zetten.

De Mooimakers

Strijden voor een meer duurzame en rechtvaardige samenleving, dat zit in de kleine dingen! Ondanks dat België heel sterk is in recycleren, belandt ook vandaag nog veel afval op straat en in de natuur. Jouw leerlingen kunnen mee zorgen voor een duurzamere toekomst door op de YOUCA Action Day aan de slag te gaan aan Mooimaker. Een opruimpakketje kan je bestellen bij het stadhuis van jouw stad.