De YOUCA Action Day van 2024 staat in het teken van het recht op een gezonde, schone en duurzame buurt. Jongeren wereldwijd zetten zich onder het motto van #quartiertransformé in voor hun rechten en nemen het heft in handen voor een betere toekomst. Met het educatief pakket willen we jouw leerlingen informeren, inspireren en hen de nodige tools geven om zelf actie te ondernemen. Zo ervaren ze zelf wat de impact van de projecten die we steunen kan zijn. Tegelijkertijd versterken ze hun competenties en werkt jij aan de onderwijsdoelen

Het educatief pakket heeft vijf lessen met elk een eigen focus. Je kan alle lessen gebruiken of enkele lessen uitkiezen. Voor de lessen Nederlands, PAV, levensbeschouwing en burgerschap/maatschappelijke vorming is er een uitgebreid aanbod. Maar ook leerkrachten van andere vakken vinden snel aansluiting met hun eindtermen. Zo is er een versie van les 1 beschikbaar in het Engels, zo kunnen jullie de YOUCA Action Day integreren in de taalontwikkeling. Met les 2 kan de leerkracht geschiedenis aan de slag om de leerlingen te verdiepen in de geschiedenis van Burundi, en de koloniale link die het land met België heeft. Ook voor de les economie biedt het lessenpakket inhoud (les 3). De leerkracht aardrijkskunde vindt zijn gading in les 4 en werkt zo aan het ruimtelijk bewustzijn van de leerlingen. Meer praktisch gericht? Les 5 is speciaal ontworpen om te integreren in verschillende praktijkvakken of in artistieke vorming. Zo kan de YOUCA Action Day een schoolbreed concept worden.

Hebben de leerlingen een uurtje studie? Ook dan kunnen ze aan de slag, niet enkel met de gebruikelijke sollicitatielessen, maar ook les 2 biedt een mogelijkheid om zelfstandig te werken.

Vragen of opmerkingen?

Anke Steenwegen
Verantwoordelijk scholenparticipatie

anke@youca.be
0472 27 68 90

Bekijk welke les jij kan gebruiken in de klas

Ontdek alle lessen

Les 1: Recht op een schone, gezonde en duurzame buurt

Het recht op een gezonde, schone en duurzame omgeving werd erkend als mensenrecht, en werd ook uitgewerkt voor kinderen in de General Comment nr. 26. In deze les gaan we dieper in op de inhoud van dit recht en wat dit precies kan betekenen voor jongeren.

Les 1 bis: Right to a healthy, clean and sustainable environment

Deze les is een variatie op les 1 voor gebruik in de les Engels.

Les 2: Burundi leren kennen

Deze les wil leerlingen bekend maken met enkele sleutelpunten in de geschiedenis van Burundi. België speelt hier al vroeg een rol in wanneer zij in 1914 Burundi verovert van Duitsland en het uiteindelijk onder haar koloniaal bewind krijgt na WO I.

Les 3: Rollenspel

In deze les maken de leerlingen via een rollenspel kennis met Burundi, de Burundese landbouw, klimaatverandering en de gevolgen hiervan.

Les 4: Publieke ruimte? Die is ook van u!

De publieke ruimte is onlosmakelijk verbonden met het recht op een gezonde, schone en duurzame leefomgeving. Een goed ontworpen publieke ruimte kan namelijk bijdragen aan het welzijn van mensen, het bevorderen van biodiversiteit en sociale gelijkheid en het verminderen van stedelijke hitte.

Les 5: Kom in actie!

In deze les zetten leerlingen het jaarthema om in de praktijk en gaan zelf aan de slag met "afval" op school. Ze geven het afval nieuw leven door het te "upcyclen" of om te vormen tot kunst.