Same same but different: België en Guinee

Het beste aan onze inleefreis? De uitwisselingen met de Guineese ambassadeurs! De vele gesprekken en babbelmomentjes zorgen ervoor dat we elkaar en de verschillende culturen beter leren kennen. Hierdoor komen we steeds meer te weten over de Guineese waarden en gewoontes! We zetten er enkele op een rijtje:

LANDBOUW

In Guinee wordt er op het veld ofwel met mankracht ofwel met stieren gewerkt. Ook zijn er overal kleine landbouwgronden i.p.v grote akkers zoals bij ons. Onze industrialisatie in de landbouw was erg speciaal voor hen aangezien dit bij hen erg zeldzaam is. Ook grote warenhuizen hebben ze hier niet. ze kopen hun eten hier vooral op de markt. Lokale markten zijn ongelooflijk drukke plekken waar men van alles kan vinden van schoenen tot vissen.

FAMILIELEVEN
Samenleven met je ouders, grootouders, tantes, nonkels en nichtjes? Hier in Guinee is dit vaak het geval. Zo kan iedereen voor elkaar zorgen en moeten de ouderen ook niet naar een rusthuis.

Wanneer iemand ziek is, zal er in Guinee altijd wel een buur zijn om voor hem of haar te zorgen

MENTALITEIT
In Guinee is het grootste deel van de bevolking islamitisch, voor hen betekent dit dus ook dat iedereen familie is en elkaar moet helpen. Wanneer iemand bijvoorbeeld ziek is, zal een buur altijd langskomen om voor hem of haar te zorgen.

RELATIES
Dit was een van de grootste onderwerpen. Soms wordt een huwelijk al vastgelegd bij een 13-jarig meisje. Dan trouwt ze wanneer ze 18 is. Wat ons vooral verbaasde was dat wanneer de man sterft, de vrouw vaak trouwt met de broer van haar man. Dit is niet verplicht, maar als ze kinderen hadden, wordt dit erg vaak gedaan. Vooral om de kinderen in de familie te houden. Dit gebeurt zelfs wanneer de broer al een vrouw heeft. Op het eerste gezicht lijkt dit een beetje vreemd voor ons, maar dit is niet zo uitzonderlijk, want in Guinee komt de huwelijksvorm 'polygamie' nog vaak voor. Dit betekent dat een man verschillende vrouwen, maximaal vier, kan hebben. Het is wel belangrijk dat de man zijn verschillende vrouwen even graag ziet, maar de realiteit is vaak anders. Andere gezinnen in Guinee zijn hoofdzakelijk monogaam.

De meningen tussen de ambassadeurs waren hier wel verdeeld over. Er waren mensen die zeiden dat ze door polygamie grotere gezinnen hadden en hierdoor dus ook bij een geval van sterfte nog familie hadden. Ook zei een van de vrouwelijke ambassadeurs dat ze zo meer tijd voor zichzelf zou hebben. Anderen denken dat het niet mogelijk is om van meerdere vrouwen tegelijkertijd even veel te houden, wat wel een van de belangrijke punten is bij polygamie.


Dit alles te weten komen is het leukste en belangrijkste van onze reis!
Op nog vele leuke en interessante gesprekken!

À bientôt!

Ella