Jongeren mee aan het roer van Nicaragua-project

“Zoals dit project mij heeft bijgestaan, hoop ik in de toekomst ook andere jongeren te ondersteunen.” Het is een uitspraak van een van de jongeren uit Nicaragua, waar YOUCA sinds 2015 een project van Rikolto steunde. Het doel was: meer jongeren laten deelnemen in cacaoprojecten van La Campesina, een coöperatieve met 375 leden. Missie? Geslaagd!

Bijna 1 op de 5 personen van de coöperatieve ‘La Campesina’ is nu een jongere. Ze maken er niet zomaar deel van uit, ze krijgen er ook een stem. Zo waren 12 jongeren aanwezig bij de verkiezing van een nieuwe raad van bestuur waarbij onder andere de inclusie van jongeren op de agenda stond. Bij een van hun volgende bijeenkomsten werd ook een jongerencommissie, bestaande uit drie jongeren, opgestart.

START-UPS
Naast die stem kregen ze ook heel wat workshops aangeboden die hun ondernemerskills in de cacaosector versterken. Meer dan 200 jongeren werden in het ‘Yes youth can’- project begeleid. Daarnaast kregen jongeren bijstand en tools aangeboden om hun cacao-aanplantingen beter te managen. Mét succes. Ondertussen lanceerden de jongeren ook 5 start-ups. Walter Calero, een van de Nicaraguaanse jongerenambassadeurs, nam ondertussen zelfs het cacaocenter van zijn vader over. Daarnaast hebben ongeveer 50 jongeren een lening kunnen aanvragen bij het fonds van La Campesina, om zo hun cacao-activiteiten verder te ontwikkelen.

Ook al is het financieringstraject nu afgelopen, toch blijven ze in de toekomst investeren in jongeren, mede door een nauwe samenwerking met Rikolto.

Wist je trouwens dat sinds eind april 2018 in Colruyt ‘Nicaragua’-chocolade, gemaakt met cacao van la Campesina, ligt! Smaakt dat niet naar meer?

Benieuwd naar het project? Bekijk hieronder het filmpje!