Guinée, tu nous manques!

De ambassadeurs zijn nog maar net terug, maar de herinneringen blijven levendig. Samen blikken ze terug op de reis en vertellen ze over wat hen zéker gaat bijblijven!

YASSIN:
Guinée was voor mij een magische ervaring. In het begin van onze inleefreis hadden we veel problemen. Zo misten we een vlucht en kwam de bagage te laat of niet toe. Dit was al een groot avontuur voor ons. Eenmaal gearriveerd in Conakry kregen we een warm ontvangst van de Guineese ambassadeurs. Dit voelde echt goed na een stresserende reis. Ik ben niet goed in namen onthouden en zeker namen die ik nooit heb gehoord zoals Mousa, Lamarana,... maar door alle activiteiten die we hebben gedaan, zoals de watervallen in Kilissi, begon ik alle namen te kennen!

Wat ik zeker nooit ga vergeten is dat we bij Aissatou Diallo (Guinese ambassadeur) haar familie verbleven en dat we veel fijne momenten, samen met haar ouders, zussen en buren, beleefden. Waarom ook hun buren? We moesten elke ochtend naar de buren gaan om “oulnouwalli” te zeggen. Dit betekent goedemorgen in het Susu, een taal die ze spreken in Kindia. Ik ben Aissatou zo dankbaar voor al haar hulp! Tijdens de laatste avond deelden we in groep wat er ons het meest heeft geraakt. Het was mijn beurt en ik barstte in tranen uit omdat ze mij allemaal gaan missen en ik hen. Je moet weten: er is altijd een leuke sfeer bij de Guineese ambassadeurs. Ik kan al niet meer wachten tot ze naar België komen. Afscheid nemen is heel moeilijk als je in zo een korte tijd zo'n goede band hebt.

VENUS:
Heel wat dingen zal ik nooit vergeten aan deze zware, maar fantastische inleefreis. Wat me het meest verbaasde, is het feit dat de mensen ondanks de hartverscheurende armoede toch altijd voor elkaar zullen zorgen. De bevolking van Guinee voelt aan als één grote familie. Als je iemand tegenkomt op straat, begroet je elkaar en vraag je hoe het gaat. Ik vond het heel mooi om te zien dat ze niet alleen staan in de vaak moeilijke situaties in het land.

ALYIAH:
De ervaring die me het meest zal bijblijven na de inleefreis, is de prachtige natuur van het land. De groene velden, gigantische bossen en natuurlijk de talrijke watervallen. Je merkt dat de watervallen zelf nog maar amper bezocht zijn door de lokale bevolking. Sommige Guineese ambassadeurs hadden deze plekken zelfs nog nooit gezien of er zelfs nog nooit van gehoord. Jammer genoeg zal ik de hoeveelheid plastiek, die je letterlijk overal tegenkomt, ook heel moeilijk kunnen vergeten.

ELLA:
In Guinee hebben we niet enkel gezien maar ook geleerd hoe je met zeer weinig middelen het beste uit het leven kan halen. Door het verlies van onze bagage stonden we nog een stapje dichter bij de bevolking en hebben we genoten van een echte Guineese ervaring.

Hoe minder je hebt, des te meer je deelt

Kobe

KOBE:
Er bestaan 1000 films over Afrika: mooie, ontroerende, droevige, choquerende...iedereen heeft er wel ergens een beeld van hoe het eruit ziet, sommigen zien de jungle, anderen zien kinderen in armoede en nog anderen zien kleurrijke dansfestijnen, maar daar blijft het ook vaak bij. Ik droomde er al lang van om het niet enkel te zien maar ook te voelen, te ruiken en te ervaren. Toen ik voor het eerst in ons busje zat richting het hotel in Conakry, besefte ik dat Afrika, Guinee, voor mij een realiteit werd, een andere realiteit ver weg van die van ons. Ja, ik heb veel armoede gezien, chaos, schrik... Maar ook hoop, geluk en zelfs een rijkdom die wij amper meer kennen: solidariteit. Hoe minder je hebt, des te meer je deelt. We kunnen niet enkel landen zoals Guinee helpen, wij kunnen er ook heel wat dingen van leren. Nu ik het busje achter me heb gelaten, weet ik dat Afrika meer is dan enkel televisiebeelden en dat de wereld meer is dan onze westerse bubbel. Het gaat niet over wij of zij, het gaat niet enkel over geld of over projecten, het gaat over uitwisseling, samen groeien en ondanks de verschillen toch gelijk zijn. Dat betekent YOUCA voor mij.

Maar, wat is dan precies mijn mooiste ervaring? Wel, mijn gevoelens nu, trots op mijn verandering en hongerig naar nog meer, véél meer.BTW: Dankjewel, Europ Assistance, wij zijn veilig terug!