De Belgische ambassadeurs op inleefreis... in België!

Oi!

Mudança is begonnen. Dat is de naam die wij, Belgische ambassadeurs onze inleefreis gedoopt hebben. Mudança is Portugees voor 'verandering' en leek ons ideaal omdat zowat álles de laatste maanden veranderd is. Deze reis brengen we namelijk niet in Brazilië of de Filipijnen door, maar, door corona, in België. Ook al zijn we niet fysiek in het Zuid-Amerikaanse land terecht gekomen, toch maken we -op een virtuele manier- steeds meer connectie met onze overzeese mede-ambassadeurs.

Zo bespraken we tijdens een virtuele uitwisseling met de Braziliaanse ambassadeurs bepaalde, gemeenschappelijke problemen in onze samenleving. Zij spraken bijvoorbeeld over de discriminatie tegen de LGBTQ community, een slechte aanpak van tienerzwangerschappen, de faling van de seksuele opvoeding, racisme en geweld tegen bepaalde genders. Indrukwekkend dat we de Braziliaanse ambassadeurs enkel nog maar virtueel ontmoetten en we toch al over zo’n thema’s in gesprek kunnen gaan. 

Het is heel interessant om te zien in welke mate deze problemen voorkomen in onze beiden landen. Het valt sterk op dat vrouwen in Brazilië aan bepaalde standaarden moeten voldoen. Zo wordt er van hen verwacht dat ze enkel huishoudelijke taken opnemen, kinderen krijgen en opvoeden, geen 'uitdagende' dingen zeggen of dragen en onderdanig zijn aan hun man.

SEKSUELE VOORLICHTING
Daarnaast vertelden de Braziliaanse ambassadeurs ons dat er te weinig en onvolledige seksuele voorlichting gegeven wordt, waardoor er veel jonge ouders zijn en sommige jongeren op die manier er meteen een gigantische verantwoordelijkheid bij hebben. Door het tekort aan voorlichting blijkt dit probleem een vicieuze cirkel waarbij het van generatie op generatie doorgegeven wordt.

Tenslotte hoorden we ook pakkende en persoonlijke verhalen over zowel zwart als gay zijn in Brazilië. Zo is het bijvoorbeeld niet vanzelfsprekend dat je 's nachts kan rondlopen. Ze vertelden dat ze vaak geen handen durven vasthouden omdat dit fel afgestraft kan worden door middel van geweld. Dit verhaal raakte ons het meeste. Wij kunnen ons moeilijk voorstellen hoe het is om dit mee te maken, ook al hoor je dit heel af en toe in België. Publiekelijk niet jezelf kunnen zijn, lijkt ons verschrikkelijk. 

Hierbij sluiten we onze eerste dagen af, met heel wat stof om over na te denken, maar ook met de nodige dosis energie om ons te smijten voor de campagne van de YOUCA Action Day op 15 oktober 2020. 

Até a próxima, gente bonita!

-Lina, Samir en Sarah