Back to Brasil

In 2016 was ik ambassadeur van YOUCA voor een project van KIYO. Samen met de andere ambassadeurs deed ik dat jaar zo veel: Portugees leren, acties organiseren, de inleefreis, Braziliaanse jongeren ontvangen, presentaties geven in scholen en in de gemeente,… Op 24 oktober 2016 kwam er een einde aan dat intense jaar. We zwaaiden die dag de Brazilianen uit op de luchthaven van Zaventem, met de woorden ‘ooit komen we terug naar Brazilië’ namen we afscheid.

Die woorden leken toen een zot plan, maar dat plan werd werkelijkheid. Het werd een heel intense reis, met veel verhalen en indrukken. Er valt zoveel over te zeggen, dit zijn de vijf dingen die mij opvielen.

1) GASTVRIJHEID
Het is een klassieker, maar het is waar. Opnieuw werd ik omvergeblazen door de Braziliaanse gastvrijheid. We bezochten veel verschillende gezinnen en organisaties en meerdere keren bezorgde dit me echt een warm gevoel vanbinnen. Mensen die je nog maar vijf minuten kent, vragen je binnen in hun huis. Ze bieden je iets te eten en te drinken aan en starten meteen een fijn gesprek. Eén keer vond de gastvrouw onze komst zelfs zo bijzonder dat ze besliste dat we die dag een ‘feista de mamão’ (papayafeest) zouden houden. Mijn medereiziger, Femke, mocht de laatste papaya aan de boom in hun voortuin zelf plukken.

Eén keer vond de gastvrouw onze komst zelfs zo bijzonder dat ze besliste dat we die dag een ‘feista de mamão’ (papayafeest) zouden houden

Kaat

2) CONTRAST
Dat Rio De Janeiro een stad is van grote contrasten, dat wist ik natuurlijk na de inleefreis. En toch is het iets wat me opnieuw echt geraakt heeft. Zo wou één van de Braziliaanse ambassadeurs ons uitnodigen om een nachtje te verblijven in haar huis. Ze had alles al voorbereid en zij en haar mama keken er echt naar uit om ons te ontvangen. Uiteindelijk konden we niet gaan omdat de situatie in de wijk te onveilig zou zijn voor ons.

Als ik dan kijk naar mijn eigen situatie is het zo eenvoudig. Als ik iemand wil uitnodigen bij mij thuis, dan kan dat gewoon. Dat verschil wordt niet bepaald door wilskracht of goede intenties, maar enkel door de plaats waar we wonen. Ik vind dat nog altijd iets wat moeilijk te vatten is.

3) ESPACO COLIBRI
Espaço Colibri is de school die we met de YOUCA Action Day 2016 ondersteunden. Het was ongelooflijk om te zien hoeveel er in twee jaar tijd is veranderd. De kinderen volgen les in een veel groter gebouw. De klaslokalen zijn groter en er zijn extra lokalen zoals een muzieklokaal en een eetzaal. Al deze extra ruimte wil zeggen dat er ook meer kinderen naar school kunnen gaan.

4) FAVELA’S
‘Een favela is een plek waar mensen in verschrikkelijke omstandigheden leven.’ Dat is het beeld dat bij mij en waarschijnlijk bij vele andere Belgische jongeren leefde. Onze reis heeft dat beeld sterk veranderd. De huizen zijn kleiner dan het gemiddelde huis dat we in België gewoon zijn, maar kleiner is zeker geen synoniem voor onmenselijk. Veel van die huizen die we zagen waren mooi en er was alles aanwezig wat de mensen nodig hadden. Daarnaast leeft er in vele favela’s een sterk communitygevoel. Mensen voelen zich sterk verbonden met vrienden en familie die in hun wijk leven. Dat is prachtig om te zien en te ervaren!

Ondanks die mooie, warme ervaringen is er nog altijd een andere zijde: de criminaliteit, de slechte bereikbaarheid, de weinige kansen op bijvoorbeeld onderwijs die de mensen krijgen, het als minderwaardig beschouwd worden door anderen…

5) KRACHT VAN JONGEREN
Kansen creëren: dat is wat we met het project van 2016 deden. We gaven de Braziliaanse jongeren een zaadje. Ze zijn er voor aan het zorgen dat dat ene kleine zaadje uitgroeit tot grootse veranderingen. De jongeren hebben ondertussen hun eigen groep ‘YOUCA Brasil’ opgericht. Vanuit deze groep nemen ze het heft in handen. Ze gaan bijvoorbeeld zelf op zoek naar een manier om financieel onafhankelijk te worden zodat ze ook na de ondersteuning van YOUCA kunnen doorgaan met jongeren verenigen en op te komen voor hun rechten. Op dit moment zijn 5 van deze jongeren zelfs in de hoofdstad van Brazilië om daar bij de ambassadeur van België en de Braziliaanse regering hun belangen te verdedigen.

Dit artikel werd geschreven door Kaat.