Recht op jong in Palestina en Israël

In 2014 stond de campagne in het thema van jongeren in de Gazastrook. Theater geeft hen een stem, een uitlaatklep voor het geweld waarmee ze dagelijks geconfronteerd worden en hoop voor de toekomst!

Velen van jullie zijn diep geraakt zijn door de recente gebeurtenissen in Israël en Palestina, die sinds 7 oktober de krantenkoppen domineren en onze sociale media overspoelen. In 2014 ondersteunde YOUCA een jongerenproject in Gaza, waar jongeren door middel van theater trauma's verwerkten, een ruimte vonden om gewoon jong te kunnen zijn en hoop kregen voor een betere toekomst. Vandaag lijkt die toekomst verder weg dan ooit. In een samenleving waar bijna de helft van de bevolking uit kinderen en jongeren bestaat, heeft ook onze partnerorganisatie en de jongeren van het project te lijden onder de gevolgen van de bombardementen en het aanhoudende geweld.

Hoe is het weer zover kunnen komen? Wat gebeurt er vandaag in Gaza? Hoe vinden jongeren veerkracht in een uitzichtloze situatie? En welke rol speelt theater in het scheppen van hoop voor een betere toekomst?

YOUCA biedt een platform voor jongeren om rond dit thema open en eerlijk in gesprek te gaan. We organiseerden op 16 november een YOUCA talk met Broederlijk Delen en Ahmad Al Aydi van het project in Gaza en we maakten deze webpagina met bronnen rond het conflict, de geschiedenis en hoe dit jongeren raakt. Leerkrachten en jeugdwerkers kunnen ook met jongeren aan de slag met ons educatief pakket rond jong zijn in Palestina en Israël dat we in 2023 een opfrissing gaven. 

Meer doen? Kom naar onze uitwisseling eind maart 2024, ontdek meer en doe iets!