2023 - Senegal
Op 19 oktober 2023 engageren meer dan 15.000 jongeren zich om één dag te gaan werken. Het loon dat ze die dag verdienen, 60 euro, gaat naar projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd. Maak alvast kennis met onze campagnepartner: Plan International, een organisatie die samen met jongeren op zoek gaat naar hoe ze in hun gemeenschap kunnen strijden voor genderrechtvaardigheid.

Seksueel geweld - elke (poging tot) seksuele handeling met geweld of onder dwang - is een plaag. 60% van de Belgische vrouwen wordt slachtoffer van seksuele intimidatie. 30% van transgender personen kreeg al te maken met seksueel geweld. Dit is natuurlijk geen Belgisch probleem. Overal ter wereld worden mensen het slachtoffer van dit soort geweld. Het is een pandemie.
Gendernormen
Gendernormen liggen aan de basis van dit soort geweld. Dit zijn sociale regels over hoe verschillende genders zich moeten gedragen. Zoals ‘meisjes moeten met poppen spelen, jongens met auto’s’ of ‘meisjes moeten lief en zorgzaam zijn, jongens luid en stoer’. Dit soort gendernormen zorgt er ook voor dat gender-identiteiten die niet binnen de tweedeling man-vrouw vallen (non-binair, interseks) of transpersonen niet worden aanvaard.
Machtsrelaties
Deze gendernormen houden oneerlijke machtsverhoudingen in stand. Vrouwen verdienen minder dan mannen, kunnen minder makkelijk een professionele carrière uitbouwen en worden vaker het slachtoffer van geweld, trans personen vinden minder makkelijk een job… Die machtsverhoudingen zorgen ervoor dat vrouwen vaak zelf de schuld krijgen van het geweld waar ze slachtoffer van worden. ‘Ze had zich maar niet uitdagend moeten kleden’, ‘ze had niet moeten sporten na het donker’. Zo gaan daders vrijuit. Soms worden personen die slachtoffer worden van geweld zelfs gestraft.

Champions of Change
Plan International pakt dit probleem wereldwijd aan. Hun Champions of Change programma werkt met jongeren in 41 landen. Met personen van elk gender. Meisjes leren bijvoorbeeld over hun rechten, wordt gewerkt aan zelfvertrouwen, hoe ze als groep collectieve kracht hebben of aan een betere economische situatie. Jongens leren hoe ze vrouwen kunnen ondersteunen in hun strijd tegen discriminatie, welke van hun gedragingen bijdragen aan ongelijke machtsverhoudingen en hoe negatieve mannelijkheid ook hen raakt. Die stappen zijn ook belangrijk om discriminatie tegenover trans en LGBTQIA+ personen aan te pakken.

Thiès, Senegal
Met YOUCA zijn we supertrots om hun project in Senegal te steunen. In de regio Thiès, 70 km ten noorden van de hoofdstad Dakar, gebruikt Plan International voetbal als middel om genderstereotypen aan te pakken. Via voetbaltoernooien bereiken ze jongeren, maar ook ouders, politici, maatschappelijke leiders en werken ze aan genderrechtvaardigheid. In radio-uitzendingen delen ze hun ideeën met het grote publiek. Ze leren zo hoe ze genderrechtvaardigheid kunnen aankaarten bij hun ouders of maatschappelijke leiders. Ze overtuigen hen om een open en veilige omgeving te creëren voor jongeren.
Jongeren
Het zijn de jongeren zelf die het project trekken en de richting ervan bepalen. Uiteindelijk brengen ze hun lokale gemeenschap samen om genderstereotypen de wereld uit te helpen. Ze leren de oudere generatie slachtoffers van seksueel geweld te helpen, in plaats van hen de schuld te geven van het geweld waar ze slachtoffer van werden. Ze leren jongens en mannen positieve mannelijkheid uit te dragen in plaats van machogedrag.