2017 - Op weg naar een veilige toekomst

Op 19 oktober 2017, de YOUCA Action Day, engageerden meer dan 15.000 jongeren zich om te gaan werken op een schooldag. Ze verlieten de schoolbanken, proefden van het werkleven en droegen zo bij tot projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd. Het grootste project bevindt zich in El Salvador. Alvast een korte voorstelling.

Jongeren in El Salvador

Hoe realiseer je als jongere je dromen in een land waar drugsbendes jouw straat terroriseren? Waar het respect voor vrouwen nauwelijks bestaat? Waar de moordcijfers oplopen tot wel 22 per dag? Maar liefst 25 % van de Salvadoraanse jongeren gaat niet naar school en heeft evenmin een job. De dromen van deze jongeren krijgen geen kans op slagen. Die uitzichtloze situatie doet hen vluchten naar de Verenigde Staten.

Als één van de weinige internationale organisaties probeert Trias in El Salvador het tij te keren. Trias verenigt jongeren en geeft vormingen, stimuleert hun ondernemersspirit en werkt met de jongeren aan hun zelfvertrouwen. Zo krijgen Salvadoraanse jongeren de kans om hun eigen keuzes te maken, om hun lot in eigen handen te nemen en zo te bouwen aan hun dromen en toekomst.

Met de steun van YOUCA zal Trias meer jongeren opleiden tot leiders en ondernemers, die ervoor zorgen dat er een alternatief is voor migratie en bendevorming.

NIEUW: ook in België steunen we jongerenprojecten

In oktober vorig jaar veranderde Zuiddag van naam en werd het YOUCA. Youth for Change and Action dekt niet alleen de lading beter, maar het maakt ook onze allergrootste prioriteit duidelijk: jongeren.

Tot nu toe ging de opbrengst van de YOUCA Action Day steeds naar een jongerenproject in het Globale Zuiden. Dat blijft zo, maar we voegen er ook een aantal projecten dichterbij aan toe. Want ook jongeren van hier verdienen een duwtje in de rug.

De enige voorwaarde? Jongeren verenigen en ondersteunen in kansen grijpen, net zoals het project van Trias in El Salvador waar we dit jaar onze schouders onder zetten.

18 projecten stelden zich kandidaat. Tijdens een voting kozen een twintigtal jongeren deze 7 projecten:

1. Ratatouille

2. Caravan

3. Diggie vzw

4. OKAN - Cultuurproject

5. Together We Stand

6. Missing You

7. Shoot for dreams


Meer details over deze organisaties en projecten vind je hier.