In topsport zijn de resultaten van mannen in de meeste sporten beter dan die van vrouwen. Er wordt echter ook veel minder geïnvesteerd in vrouwensport, waardoor ze minder professionele begeleiding, coaching, prijzengeld, voorbeelden etc. hebben. Het is bijvoorbeeld pas sinds heel recent dat er onderzoek wordt toegepast over het effect van de menstruatiecyclus op sportprestaties. Dat betekent dat er geen gelijk speelveld is. Goed zijn in sport hangt af van heel veel verschillende eigenschappen, het is vaak onmogelijk om te zeggen of mannen al dan niet een fysiek voordeel hebben. Dit geldt natuurlijk ook in amateursport.

Toegang tot sport is voor vrouwen en transpersonen vaak lastig. Er zijn bijvoorbeeld een pak minder vrouwenvoetbalploegen dan mannenvoetbalploegen. Vrouwen worden geconfronteerd met vooroordelen wanneer ze een sport als gewichtheffen willen doen. Transpersonen krijgen te maken met uitsluiting, discriminatie en misgendering wanneer ze aan sport proberen doen.

Bedankt om door te klikken. De YOUCA Action Day 2023 staat in het teken van het doorbreken van genderstereotypen. Klinkt deze stelling provocatief? Dat is de bedoeling. We willen op deze manier jou uitdagen om je denkpatronen in vraag te stellen en nieuwe kennis te ontdekken. Ontdek hieronder meer over de stelling, verdiep je op de websites hieronder, of contacteer ons om aan de slag te gaan rond genderstereotypen.

Bronnen/meer weten:

Transgenderinfopunt
Genderklik
Sensoa
Vlaamse Ombudsdienst

Ik wil de andere stellingen bekijken