20 oktober 2022

Dan is het YOUCA Action Day. Voor de vijftiende keer engageren meer dan 15.000 Vlaamse en Brusselse jongeren zich om een dag aan de slag te gaan bij een bedrijf, een organisatie, een overheid of een particulier. Het loon dat ze op die schooldag verdienen gaat naar projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd en naar een aantal projecten in België

Welke projecten steunen we?

Je leerlingen zetten dit jaar samen met kinderrechtenorganisatie KIYO hun schouders onder sterke jongerenprojecten in Brazilië, de Filipijnen én België. Daar zullen we jongeren ondersteunen om voor hun rechten op te komen en te strijden voor meer gelijkheid. Jongeren mogen, of liever moeten, meer #impACT hebben in de maatschappij.

Wij geloven dat iedere jongere de kracht heeft om voor zichzelf te beslissen en zich te ontplooien! Dit is niet altijd zo makkelijk, want velen onder hen krijgen te maken met discriminatie op basis van gender, kleur, seksualiteit, … We gaan samen met jongeren en KIYO de strijd aan tegen discriminatie! Dit doen we onder andere door jongeren te verenigen in cultuurwerkingen, samen te werken rond hun rechten, en hen te stimuleren samen te werken met de beleidsmakers in hun regio.

Brazilië & de Filipijnen

Waarom deelnemen aan de YOUCA Action Day?

  • Je leerlingen bouwen aan hun competenties voor nu en later: CV opstellen, motivatiebrief schrijven, zich presenteren bij een werkgever.
  • Je biedt ze een uitdagende (eerste) werkervaring, een kans om een studiekeuze uit te testen of een manier om al doende bij te dragen aan een duurzame en rechtvaardige samenleving.
  • Je promoot actief burgerschap en brengt solidariteit en maatschappelijk verantwoord ondernemen binnen op je school.
  • En zo werk jij mee aan meerdere vakoverschrijdende eindtermen (VOETen). Een volledig overzicht vind je hier.

Extra ondersteuning door YOUCA

YOUCA zorgt voor extra ondersteuning voor én tijdens de YOUCA Action Day:

  • door een presentatie te geven op jouw school waarbij je leerlingen alles te weten komen over de YOUCA Action Day, hun jobzoektocht, en het projet dat we steunen
  • door extra lesmateriaal aan te bieden in de aanloop naar de YOUCA Action Day
  • door handige tools voor leerlingen en leerkrachten 
  • door handleidingen voor de jobbank voor leerlingen, leerkrachten en werkgevers.
  • door een helpdesk te voorzien vanaf het begin van het schooljaar, te bereiken op: helpdesk@youca.be of 02 893 25 08
  • door een extra verzekering af te sluiten, aangeboden door IC-verzekeringen

Contact

Anke is je aanspreekpunt.
Je kan haar elke werkdag bereiken via Anke@youca.be of 0472 27 68 90