De jobbank: hoe begin ik daaraan?

Raadpleeg onze handleiding!

Ik heb met mijn werkgever de jobflyer ingevuld en deze heeft bevestigd. Toch staat er bij de job nog altijd 'job in afwachting'. Hoe komt dit?

Dat klopt. De werkgever moet op zijn account bij het gedeelte 'openstaande jobs' nog op 'ja, graag' klikken. Dit staat aan de rechterkant naast de job die jullie hebben aangemaakt.

Hoe vind ik een job?

Er zijn twee opties.

  1. Ofwel zoek je zelf een job, door mensen aan te spreken en te vragen of ze jou willen aannemen. Misschien ken je wel iemand met een job die jij wil uitproberen? Denk aan je familie, vrienden van je ouders, buren, … of bekende Vlamingen! Ook bedrijven waar je niemand kent kan je natuurlijk aanspreken.
  2. Of je neemt een kijkje op de jobbank en solliciteer je op de aangeboden jobs.

YOUCA, de leerkrachten en VIP’s van jouw school geven je graag nog een heleboel sollicitatietips!

Hoeveel sollicitaties kan ik verrichten op de jobbank?

Je kan 5 verschillende sollicitaties tegelijkertijd verrichten op de jobbank. Wees dus kieskeurig: solliciteer enkel voor jobs die je echt graag wil doen. Die 5 sollicitaties zijn niet definitief: wanneer een sollicitatie vervalt omdat iemand anders de job heeft gekregen, kan jij opnieuw een sollicitatie doen. Wanneer je je bedenkt kan je ook één van je sollicitaties annuleren.

Ik heb zelf een job gevonden, wat nu?

Woohooow, goed gedaan!
Jij hebt de job gevonden, dus aan jou de eer om ze te registreren.
Weet ook dat als je zelf een job registreert, je niet meer op iets anders kan solliciteren.
Ah ja logisch, want je hebt al een job namelijk eentje die je zelf gevonden hebt!

Vul eerst samen met je werkgever de jobflyer in. Daarop moeten enkel de gegevens van de werkgever ingevuld worden.

Surf naar de jobbank en klik op 'voeg zelf een job toe'. Alle gegevens die je hebt ingevuld op de jobflyer, vul je hier in. Doorloop de drie stappen.

Er wordt nu een e-mail verstuurd naar je werkgever. In die e-mail staat een link die opengeklikt moet worden. In die link moet de werkgever een aantal stappen vervolledigen en een betalingsvoorkeur kiezen.

Van zodra dat in orde is, zijn jullie allebei helemaal klaar voor de YOUCA Action Day.

Je krijgt nog een sms'je en een e-mail ter bevestiging. Ook op je profiel zal je zien dat je de job hebt.


Waar gaat de opbrengst naartoe?

De werkgever betaalt per werkende leerling €55. Dit geld gaat enerzijds naar een sterk jongerenproject in Guinee in samenwerking met Trias. Anderzijds steunen we ook een aantal jongerenprojecten in België. Welke dat zijn kiezen jullie op de VIP-dag.

Je hebt zelf een job ingegeven, maar de e-mail met de link is niet aangekomen bij de werkgever?
Geen probleem!

Je werkgever kan contact opnemen met Thiana via thiana@youca.be of 02 893 25 08.
Zij kan de link opnieuw bezorgen.

Wanneer krijg ik antwoord op mijn sollicitaties?

Dat hangt af van de werkgever. Sommige werkgevers kennen snel jobs toe, anderen wachten liever even.
Sowieso sturen wij mails om de werkgever aan te moedigen de job zo snel mogelijk toe te kennen. Als je de job dan niet hebt, heb je nog tijd om iets anders te zoeken. De beste manier om aan een job te geraken voor de YOUCA Action is zelf op zoek gaan.

Mag ik cash geld aanvaarden?

Dat mag je niet. Alle financiële verrichten gebeuren tussen YOUCA vzw en de werkgever.

Of je nu zelf een job gevonden hebt of solliciteert via de jobbank: in beide gevallen wordt het financiële verkeer geregeld tussen YOUCA vzw en de werkgever.

Wat als ik iets aan de hand heb op het werk?

Natuurlijk hopen we dat alles vlot verloopt. Maar als je per ongeluk je been breekt of iets stuk maakt, is dat geen probleem. Je bent verzekerd via de school. Bovendien zorgt YOUCA voor een extra verzekering voor schade aan het materiaal dat jou wordt toevertrouwd.

Kunnen wij met onze school de Ecuadoraanse jongeren ontmoeten?

Vanaf 100 leerlingen kan je de Ecuadoraanse jongeren bij jou op school uitnodigen voor een presentatie. Tussen 8 en 17 oktober doorkruisen de Ecuadoraanse jongeren heel Vlaanderen voor de presentaties in de scholen. Wil je graag een presentatie (van 2 lesuren) boeken. Zoek dan samen met je leerkracht een geschikt moment, en laat hem of haar Hannes contacteren via hannes@youca.be.

Welke andere scholen nemen ook deel aan de YOUCA Action Day?

Klik hier voor een overzicht.

VIP zijn, wat betekent dat?

Wel, VIP zijn dat betekent dat je toffe acties organiseert om zo je klasgenoten te motiveren om op zoek te gaan naar een job. Ook kan je de begeleidende leerkracht een handje helpen bij de praktische organisatie van de YOUCA Action Day.

Op 13 september organiseren we voor al deze VIP’s een mega-fantastische VIP-dag.