2022 - Burkina Faso, Oeganda, Ecuador

Op 20 oktober 2022 engageren meer dan 15.000 jongeren zich om één dag te gaan werken. Het loon dat ze die dag verdienen, 55 euro, gaat naar projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd. Maak alvast kennis met onze campagnepartner: Rikolto, een organisatie die samen met jongeren op zoek gaat naar hoe we onze groeiende wereldbevolking duurzaam kunnen voeden.



Het klimaat is één van de grootste uitdagingen voor de mensheid. Terwijl wij bijna met onze voeten in het water staan, worstelen mensen wereldwijd met de harde gevolgen van de klimaatverandering. Zo ervaren mensen uit het Globale Zuiden al jarenlang de verwoestende kracht van klimaatverandering. Oogsten mislukken door extreme droogte, terwijl bosbranden of juist grote overstromingen mensen uit hun huizen verdrijven. Miljoenen mensen worden er in hun bestaan bedreigd, terwijl zij net het minst aan de klimaatcrisis hebben bijgedragen. Geld en middelen om zich te kunnen weren tegen extreem weer en mislukte oogsten hebben ze meestal niet tot hun beschikking.

Het voedsel op ons bord is tot 37% verantwoordelijk voor de uitstoot van broeikasgassen en speelt een belangrijke rol in de weg naar een duurzamere omgang met onze planeet. Grote voedselbedrijven moeten duurzaamheid boven winst kiezen als we toekomstige generaties van gezond, kwaliteitsvol en duurzaam eten willen voorzien. Om positieve veranderingen te bereiken, geloven we samen met Rikolto in de kracht en het enorme potentieel van jongeren. Wereldwijd is 42% van de bevolking jonger dan 25 jaar; dat aantal ligt zelfs nog hoger in Burkina Faso, Oeganda en Ecuador. Landbouw biedt deze jongeren de kans op een goed inkomen en om een cruciale schakel te worden in de klimaattransitie. Maar zij komen op sociaaleconomisch vlak heel wat uitdagingen tegen, zoals werkloosheid, armoede en gebrek aan scholing.

Overal ter wereld staan jongeren te trappelen om met hun idee de manier waarop we aan landbouw doen om te gooien. Jongeren met nieuwe ideeën en methodes die voedselproductie van onderuit kunnen veranderen en duurzaam maken.

Wij willen samen met Rikolto zorgen dat jongeren dat potentieel kunnen grijpen, en zelf deel kunnen zijn van de wereldwijde uitdaging die we vandaag tegemoet gaan: het klimaat.


Om jongeren en hun ideeën een eerlijke kans te geven, leidt Rikolto jongeren in het globale zuiden op tot landbouwondernemers. Zij worden lokale boeren en ondernemers die met 

innovatieve oplossingen

 bijdragen aan het oplossen van het klimaatprobleem. Rikolto bouwt samen met lokale partnerorganisaties 

Generation Food Incubators

 in steden over de hele wereld. Jongeren die dromen van een eigen voedingsonderneming of die al een kleine onderneming aan het uitbouwen zijn, worden samengebracht met experts en succesvolle bedrijven en ondernemers. Zij creëren een stimulerende omgeving om sociale vaardigheden te ontwikkelen (leiderschap, samenwerking,…), begeleiden hen inhoudelijk en ook bij het uitbouwen van een succesvolle onderneming. De eerste incubator ging door in Leuven en was een enorm succes. Op die manier zorgen de food incubators ervoor dat jongeren een vast inkomen hebben en met hun duurzame ondernemingen kunnen bijdragen in de strijd tegen de klimaatsverandering. Vandaag is dit idee al realiteit in 30 steden verspreid over alle werelddelen. Evenveel jongens als meisjes worden in het programma betrokken om zo ook op vlak van gendergelijkheid een impact te maken.

Thiès, Senegal

Met YOUCA zijn we supertrots om hun project in Senegal te steunen. In de regio Thiès, 70 km ten noorden van de hoofdstad Dakar, gebruikt Plan International voetbal als middel om genderstereotypen aan te pakken. Via voetbaltoernooien bereiken ze jongeren, maar ook ouders, politici, maatschappelijke leiders en werken ze aan gendergelijkheid. In radio-uitzendingen delen ze hun ideeën met het grote publiek. Ze leren zo hoe ze gendergelijkheid kunnen aankaarten bij hun ouders of maatschappelijke leiders. Ze overtuigen hen om een open en veilige omgeving te creëren voor jongeren.

Jongeren

Het zijn de jongeren zelf die het project trekken en de richting ervan bepalen. Uiteindelijk brengen ze hun lokale gemeenschap samen om genderstereotypen de wereld uit te helpen. Ze leren de oudere generatie slachtoffers van seksueel geweld te helpen, in plaats van hen de schuld te geven van het geweld waar ze slachtoffer van werden. Ze leren jongens en mannen positieve mannelijkheid uit te dragen in plaats van machogedrag.

Een tweedaagse hackaton waarin nieuwe ideeën worden geuit, besproken en verder ontwikkeld. Tijdens een hackaton is het de bedoeling dat de deelnemers zo snel mogelijk van een idee naar een werkend concept evolueren.

Een trainingsprogramma van zes maanden met bedrijfsbezoeken, masterclasses door experts en lessen in business management.

Een jaar incubatie waarbij Rikolto hen steunt om klanten te vinden, ervaringscoaches hen de nodige vaardigheden leren en de 15 beste businessplannen funding krijgen.

#FeedTheFuture

Jongeren in het Globale Zuiden, die het minst hebben bijgedragen aan klimaatverandering, krijgen wel het meest te maken met de extreme weersomstandigheden die hierdoor ontstaan. Daarom willen we NU ingrijpen. Voor het klimaat. Voor de toekomst. Door jongeren in Ouagadougou (Burkina Faso), Mbale (Oeganda) en Quito (Ecuador) te ondersteunen om hun duurzame onderneming succesvol uit te bouwen. #FeedTheFuture: met duurzaam voedsel, voeden we samen de toekomst!