Ik heb via de jobbank, de online sollicitatietool, gesolliciteerd voor de job als Cabin Crew Member bij TUI. Ik werd gekozen en heb een fantastische dag op de luchthaven beleefd. YOUCA heeft mij een ervaring bezorgd die ik zal koesteren voor het leven.

Michiel Van Isacker, leerling uit het Heilig Hart College in Waregem.

Op donderdag 20 oktober 2016 kreeg ik de kans om op de YOUCA Action Day als gametester te werken bij Bazookas. De dag begon met een kennismaking en rondleiding. Na de kennismaking was het tijd voor het echte werk. Ik mocht enkele games uittesten en beoordelen. Dit was voor mij een heel unieke ervaring omdat ik zelf heel graag videogames speel en later ook programmeur wil worden. Ik zou het zeker nog eens willen doen.

Louise Dewaele, leerling uit het Handelsinstituut Regina Pacis in Tielt

Deze editie was wel heel speciaal. Na de integratie van de katholieke scholen in Dendermonde, deden we voor de eerste keer mee onder onze nieuwe naam: het Óscar Romerocollege. Nieuwe leerkrachten warm maken, nog meer leerlingen die een job moesten vinden, … Het was kort keren na de eerste septembermaand, die door de integratie nóg hectischer was dan anders. Maar dat was buiten het enthousiasme van onze leerlingen gerekend. De VIP-leerlingen van de verschillende domeinen sloegen de handen in elkaar en zorgden ervoor dat alle leerlingen het project leerden kennen.

Zo organiseerden ze in de aanloop van Zuiddag het allereerste Zuiddagcafé op de speelplaats. Leerlingen van de vierdes die nog geen job hadden of toch nog meer uitleg wilden, konden tijdens het Zuiddagcafé terecht in de ÓSCARavan, die voor de gelegenheid even op onze speelplaats stond. Onze Zuiddagleerlingen stonden te popelen om iedereen verder op weg te zetten.

Onze leerlingen van het vierde jaar kregen bezoek van twee 17-jarige Braziliaanse jongeren uit Rio de Janeiro. Zij kwamen getuigen over hun leven en levenswerk in de Braziliaanse hoofdstad. Via de tolk kwamen we alles te weten over de organisatie KIYO en Jardim Gramacho, de grootste openluchtvuilnisbelt van Rio, het project van 2016. Iedereen was enorm onder de indruk door hun jeugdig enthousiasme en gedrevenheid.

De YOUCA Action Day werd ook dit jaar opnieuw een boeiende en diverse dag. Verpleegster, kleuterjuf, keukenhulp, apotheekassistent, kelner, opvoeder, animator in een WZC, bakker, dierenartsassistent, kapster, paardenverzorger, laborant, werken in een bonsaiatelier, …Het is slechts een greep uit de lange lijst. Sommige leerlingen wisten zelfs een droomjob in de wacht te slepen: animator bij Walibi, meedraaien op de set van Thuis of een dag op pad met een federaal kamerlid.

Ook al zijn er heel veel projecten op onze school, dit blijft één van mijn favorieten. Leerlingen krijgen de kans op een boeiende werkervaring en tonen hun sociaal engagement. De naamswijziging kwam als een verrassing maar dekt de lading zoveel beter. YOUCA, Youth for Change and Action. Wij in Dendermonde alvast wel!

Merel Henau

Coördinator Welzijn & Maatschappij
Óscar Romerocollege Dendermonde