2022 - België

De jongeren wikken, wogen en kozen. Op onze VIP-dag kregen drie duurzame jongerenprojecten van hen een budget om hun activiteiten verder te ontplooien. We stellen ze even voor:

CHanGE/DecolonizeVUB (door UCOS)

Terwijl CHanGE werkt rond gendergelijkheid en seksuele gezondheid, geeft DecolonizeVUB studenten aan de Brusselse universiteit de middelen om de dominante Westerse blik de doorbreken. Beide projecten van het Universitair Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking slaan de handen in elkaar om te werken rond duurzame voeding. Voor veel mensen betekent voeding connectie, een deel van hun identiteit. ChanGE/DecolonizeVUB onderzoeken samen hoe dit aspect te rijmen valt met duurzaamheid.

Le Champ des Possibles (door Le Champ du Chaudron)

Le Champ du Chaudron uit Anderlecht gooit met het budget van YOUCA haar veld open. Als één van de weinige ecoboerderijen in de grootstedelijke Brusselse context, wordt de organisatie druk bevraagd door andere (jongeren)organisaties om van haar veld en know how gebruik te maken. Met Le Champ des Possibles wil Le Champ du Chaudron haar veld open gooien naar die organisaties én de buurt, met een speciale aandacht voor de noden van meer kwetsbare en ondergerepresenteerde groepen.

De Moes-Garden (door Freinetschool De Speelplaneet)

Freinetschool De Speelplaneet uit Gijzegem gaat aan de slag om hun buurt-moestuin te upgraden. Nieuwe bakken, zaden, een betere buurtwinkel... Kinderen krijgen meer mogelijkheden om te tuinieren en de zichtbaarheid en toegankelijkheid voor de buurt wordt verbeterd.