YOUCA-ambassadeurs bloggen (opnieuw) over hun inleefreis

Hallo allemaal,

Miss Rona liet deze week anders uitdraaien dan verwacht. We hebben onze inleefreis, die oorspronkelijk in Brussel plaatsvond, van achter onze computer moeten volgen… Ondanks dat alles wisselden we veel uit. We zoomden met de ambassadeurs van SER (uit Brazilië), met onze campagnepartner KIYO en we trainden onze communicatievaardigheden met Koerian (communicatiemedewerker van YOUCA).

Dinsdag zaten we samen met YOUCA-medewerker Koerian die ons een communicatietraining gaf. We leerden hoe we best communiceren naar bepaalde doelgroepen en hoe we onze strategie per doelgroep kunnen aanpassen.

Verder leerden we YOUCA tot in het detail pitchen en kregen we voor het eerst een sneak peak over hoe wij kunnen communiceren met de pers. Dikke merci aan de vorige amba’s voor hun voorbeelden!

De dag erna zaten we samen met KIYO (ngo) een organisatie die opkomt voor jongerenrechten en onze projectpartner dit jaar. Zij gaven ons eerst een kleine presentatie over wat zij precies doen en welke projecten bij hun lopen.

We deden een quiz om te checken of we wel hadden opgelet en om onze basiskennis over de Filipijnen en Brazilië op de proef te stellen. De quiz zorgde voor een energizer die onze algemene kennis verbreedde.

De uiteindelijke winnaar was Ose. Zij scoorde ongelofelijk goed bij de celebrity ronde.

Na de quiz kregen we de kans om vragen te stellen aan Josefina, een Filipijnse studente die in Gent studeert. We kregen wat culturele weetjes mee en babbelden over de grootste verschillen tussen de Filipijnen en België.

Op donderdag wisselden we uit met de Braziliaanse ambassadeurs van SER (“Se Essa Rua fosse minha”). Bij SER proberen ze een veilige omgeving te creëren voor kansarme jongeren a.d.h.v. een scholen- en circuswerking.

Om te beginnen kregen we een energizer die ons meenam in het leven van de Braziliaanse amba’s. We besproken hoe zij het woord discriminatie interpreteren en hoe wij daar al dan niet dagelijks mee in contact komen.

Tijdens de uitwisseling kwamen we tot de conclusie dat we hier in België niet beseffen hoeveel privileges we hebben. Zo zijn fysieke protesten vaak onmogelijk door de gewelddadige tegenreactie van ordediensten.

In de uitwisseling legden onze Braziliaanse vrienden vooral de focus op discriminatie tegenover Afro-Brazilianen. Zwarte Brazilianen krijgen namelijk te maken met veel harder politiegeweld en een veel grotere armoede dan hun witte landgenoten.

Wat wij vooral onthouden uit deze fantastische week is dat corona vaak roet in het eten heeft gegooid, maar dat we er toch het beste van maakten. We leerden ongelofelijk veel nieuwe, geweldige mensen kennen en verdiepten ons in de verschillende organisaties waar we volledig achter staan.

Stay tuned?! Je hoort de komende maanden nog van ons via de website, sociale media of nieuwsbrief van YOUCA.

Timothy, Hannelore, Sinan, Charlotte & Ose.