YOUC - A - Wards: Het beste van de inleefreis 2018

Zo veel ontmoetingen, nieuwe ervaringen en soms een rollercoaster van emoties. Dit waren onze mooiste momenten.

HET GRAPPIGSTE
We lokten coördinator Jolien uit haar kamer terwijl Mathijs haar kamer insloop. Hij verstopte zijn muziekbox onder haar bed. Toen speelden we gekke geluidsfragmenten, zoals eng gelach en perverse geluiden, af. Ineens hoorden we Jolien vanalles roepen: “ma allez”, “what the fuck”,... Dit eindigde in minutenlang schaterlachen op de gang van het hotel.

HET TOFSTE
In Manabi hebben we in de zee gezwommen. Dit was voor ons allen een super toffe ervaring omdat de golven hier veel hoger zijn dan in België en we met Ecuadoraanse jongeren waren. We haalden het kind in onszelf naar boven en sprongen steeds mee met de golven. Een supervoormiddag dus ( al het zeewater dat we binnenkregen buiten beschouwing gelaten).

HET ONTROERENDSTE
Het warme welkom van de Ecuadoraanse ambassadeurs toen we hen voor het eerst ontmoette zal nog lang in onze geheugens gegrift staan. Zij waren zo blij, enthousiast en hadden verschillende posters gemaakt.

HET INTERESSANTSTE
De ontmoeting met de families van de ambassadeurs. We kregen zicht in hun dagelijks leven en leerden veel bij. De ouders en ambassadeurs spraken heel open over hun eigen ervaringen in verband met gendergerelateerd geweld en misbruik. Ook leerden we meer over hun leefomgeving en thuissituatie.

HET LEKKERSTE
Na het lange reizen naar de Cotopaxi-vulkaan en het bezichtigen ervan had iedereen grote honger. Toen we onze cocathee, een kruidenthee, en kipempanadas kregen begonnen we spontaan te watertanden. Deze empanadas, een soort gevulde deegwaren, waren een van de lekkerste dingen die we hier in Ecuador gegeten hebben.

HET MOOISTE
De natuur hier in Ecuador is ontzettend indrukwekkend. De Cotopaxi-vulkaan en Quilotoa Lagoon waren echt adembenemend mooi.

HET GEZELLIGSTE
In Guayaquil voetbalden we vaak met de ambassadeurs en andere kinderen op school. Op die momenten viel de taalbarrière helemaal weg en gingen we samen voor één doel.

HET LIEFSTE
Na een week samen te zijn met de ambassadeurs was het afscheid moeilijk. Wat het nog emotioneler maakte waren al hun lieve cadeautjes. Ze maakten armbandjes met de Belgische en Ecuadoraanse vlag, een voetbal met alle namen, een poster met al onze mooiste herinneringen,... .

HET CREATIEFSTE
De mimevoorstellingen in Manabi over de problemen die jonge meisjes er dagelijks tegenkomen waren voor ons het creatiefste dat we deze reis zagen. Ze gaven ons een goed inzicht in de problemen met duidelijke gevoelens en weinig taal waardoor het makkelijk begrijpbaar was.

HET LELIJKSTE
In een restaurant op het strand bestelde Mathijs een volledige vis. Deze kreeg uiteindelijk de naam Brenda(Bitch). Met een ludiek filmpje als gevolg.

Manon