Y asi comienza nuestra aventura!

Vandaag was onze eerste dag in Ecuador. Meteen ook de ontmoetingsdag met de ambassadeurs van Plan International! Tijdens de rit naar Nueva Prosperina, de wijk waar het project plaatsvindt, viel er ons meteen iets op: hoe meer we Nueva Prosperina naderden hoe meer de huisjes tegen elkaar stonden en hoe kleiner en schameler deze werden. Een gigantisch contrast met de wijk waar wijzelf in Guayaquil verblijven, waar alles mooi en goed gebouwd is.


Eens aangekomen werden we enorm warm onthaald door de Ecuadoraanse jongeren. Ze hadden grote borden gemaakt met verwelkomingen en onze foto’s. We werden bestookt door camera’s en nieuwsgierige blikken, iedereen in de school was benieuwd naar ons. Het was zowel een ontroerende als unieke ervaring. Na de allereerste kennismaking was het tijd voor lunch. We verspreidden ons over de jongeren en vanaf toen kwamen er veel vragen. Ze wilden meer over het weer weten en het typische eten in België, maar ook over onze hobby’s, interesses en over hoe we ons voelen in Ecuador.


Maar ook sneden ze meteen serieuzere onderwerpen aan. Zo vertelden ze ons wanneer jongeren hier voor het eerst seksueel actief zijn. Dat is al erg vroeg, namelijk op hun twaalfde, ongeveer vijf jaar vroeger dan de gemiddelde Belg. Dit bracht natuurlijk nog meer vragen met zich mee. We kwamen te weten dat dit vaak niet vrijwillig is, kinderen worden hiertoe gedwongen. Seks is er een moeilijk onderwerp en ouders weten niet altijd goed hoe ze hiermee moeten omgaan. Hoe ouders en hun kinderen het onderwerp ‘seks’ aansnijden wordt van generatie op generatie doorgegeven. Hoe ze hierover communiceren is dus nooit echt veranderd.

Ondanks de soms moeilijkere communicatie is de eerste ontmoeting enorm goed verlopen. We kijken er allemaal naar uit om de volgende dagen door te brengen met de andere ambassadeurs!

Marie en Mathijs