Waarom organiseren wij #doehetmeteenlach?

Wij roepen 1 december uit tot de doe-het-met-een-lachdag. Een dag waarop we iedereen willen aanmoedigen om met een klein gebaar (een lach, een compliment, een vraag, een knuffel, een briefje...) het verschil te maken voor anderen en dit te delen op de sociale media met de #doehetmeteenlach. Met al deze warme en oprechte verhalen die de wereld worden in gestuurd, willen we Rupert herdenken. We willen zijn warmte en oprechtheid verspreiden en zijn strijd voor rechtvaardigheid verder zetten.

Rupert Cardyn was een van de YOUCA vrijwilligers. In 2016 was hij ambassadeur voor het project in Brazilië. Rupert hechtte heel veel belang aan rechtvaardigheid. Pesten, uitsluiting, discriminatie en andere situaties waarin mensen minderwaardig behandeld worden, vond hij vreselijk. Een concreet voorbeeld hiervan is het moment waarop Rupert samen met de andere ambassadeurs en enkele Braziliaanse jongeren een favela bezocht. Daar zag hij hoe mensen er leefden in mensonwaardige omstandigheden en hoe ze als minderwaardig beschouwd werden door vele anderen in Brazilië. Hij was er kapot van, maar hij bleef niet bij de pakken zitten, integendeel! Hij zette die verontwaardiging om in energie om campagne te voeren voor het project in Brazilië dat kinderen en jongeren de kans geeft om naar school te gaan. Zo maakte hij voor jongeren hier en daar een groot verschil. Want wie droomt er nu niet van een wereld waarin iedereen attent is voor elkaar en oprecht geeft om zijn medemens?

We verloren Rupert veel te vroeg door een verkeersongeval. We missen hem enorm, elke dag opnieuw, maar we zijn ook vastbesloten om zijn strijd voor rechtvaardigheid verder te zetten. Dit door net als hij met kleine oprechte gebaren te tonen dat je iemand waardeert, graag ziet, bewondert… Want die droom tot rechtvaardigheid hoeft geen droom te blijven… Net daar konden en kunnen wij nog steeds zoveel van Rupert leren. Hij zei niet ‘wat zou het mooi zijn als’, nee hij deed het gewoon en voor hem was alles mogelijk.

Vandaag, 1 december 2017, de dag waarop Rupert 18 jaar zou worden, roepen we iedereen op om mee te doen. Zeg eens hallo tegen een voorbijganger, vraag iemand oprecht hoe het met hem/haar gaat, geef iemand een knuffel, zeg iemand dat je hem/haar graag ziet, geef iemand een complimentje, luister naar iemands verhaal, vertel iemand waarom je hem/haar dankbaar bent.... Eigenlijk maakt het niet uit wat je doet, zolang het maar recht uit je hart komt.

Deel je verhalen, foto's met ons via de #doehetmeteenlach.

Geschreven door Femke Dreezen, Aline Van Driessche en Kaat Van Overveldt.