Uno, dos, tres: ACCIÓN!

De voorbije twee dagen woonden wij dans -en toneelvoorstellingen bij, uitgevoerd door jongeren in Manabi. Ze schuwden geen enkel onderwerp: zowel liefde, huishoudelijk geweld als tienerzwangerschappen kwamen aan bod. Deze werkvorm maakte de thema’s toegankelijker en meer bespreekbaar in grote groep en in groepen met grote leeftijdsverschillen.


We zagen een voorstelling over huishoudelijk geweld en een voordracht over een jongen die dromen had, maar te lui was om deze te realiseren. Uiteindelijk deed hij toch moeite en kon hij zijn droom als kok waarmaken.

De mimevoorstelling was voor ons het meest memorabel. Deze voordracht ging over tienerzwangerschappen. Eerst zagen we een verliefd tienerkoppeltje dat geen toegang had tot voorbehoedsmiddelen en nooit informatie kreeg over seksualiteit. Het koppeltje werd snel verliefd en nog veel sneller zwanger. De jongen ontkende dat het kind van hem was en het meisje werd noodgedwongen een alleenstaande tienermoeder.

KOPPELTJE
Als tweede deel van de voorstelling zagen we een koppeltje dat wel informatie kreeg en wel toegang had tot voorbehoedsmiddelen. Zij zorgden ervoor dat ze eerst studeerden, carrière maakten en hun dromen realiseerden. De voorstelling was heel erg mooi gebracht. Het was mime, waardoor er geen taalbarrière was.

Je merkt dat de mentaliteit en de dromen van de jongeren na het project echt veranderd zijn.

Het hele gebeuren bezorgde velen van ons kippenvel. Het raakte ons hard omdat het over leeftijdsgenoten ging die helemaal andere dingen meemaakten. Dingen die ze eigenlijk niet zouden moeten mee maken. In de voorstelling merkten we heel erg goed welke positieve inbreng Plan en hun projecten hebben op de jongeren. Aan hun manier van spreken kun je afleiden dat ze het als normaal beschouwen om het over zo’n onderwerpen te hebben. Je ziet ook echt dat de jongeren dankzij Plan International Ecuador iets kunnen veranderen aan de problematiek. We zagen de projecten in Guayaquil en de projecten in Manabi. De projecten in Manabi zijn een mooi voorbeeld van een ‘bijna’ afgeronde projecten. Je merkt dat de mentaliteit en de dromen van de jongeren na het project echt veranderd zijn. Deze vergelijking geeft een heel goed beeld van de positieve inbreng van Plan.

Pauline