Una historia para reflexionar

We hebben de voorbije twee dagen veel tijd doorgebracht met de ambassadeurs. Zo konden we vragen stellen over verschillende thema's: gendergelijkheid, tienerzwangerschappen en seksuele en reproductieve rechten. Uit deze gesprekken volgde een pakkend verhaal.

Een van de Ecuadoraanse jongeren vertelde ons over een vriendin die op 17-jarige leeftijd zwanger werd. Zelf vond ze het niet leuk om zwanger te zijn, daarom heeft ze het een tijdje stil gehouden. Vanaf het moment dat haar ouders te weten kwamen dat ze zwanger was, waren ze vrij positief. Alles verliep goed, dat kwam ook omdat haar vriend had gezegd dat hij zijn verantwoordelijkheid voor de baby zou opnemen.

Ze wou abortus plegen, maar dit is illegaal in Ecuador. Daarom maakte ze zelf een gevaarlijke kruidenmengeling.

Ondanks dat iedereen tevreden was met de komst van de baby, was het meisje niet zo blij, aangezien ze dan haar opleiding zou moeten stopzetten. Daarom besloot ze om abortus te plegen achter de rug van haar ouders. Omdat abortus illegaal is in Ecuador, was ze verplicht om het met een zelfgemaakte kruidenmix te doen. Dit was niet zonder gevaar. Toen haar ouders er van op de hoogte waren, hebben ze haar uit het huis gezet.

DUBBELE SCHULD
Na enkele maanden, namen haar ouders haar terug in huis en was de situatie weer zoals vroeger, tot ze een jaar later opnieuw zwanger werd. Ze gaat nu nog steeds naar school, maar aangepast aan de situatie.

Dit verhaal is slechts een van de zovele verhalen van meisjes die al op vroege leeftijd zwanger worden. Hier is dat namelijk een dagelijkse realiteit. Ook is het zo dat de reactie van de ouders een grote invloed heeft. In dit geval was het positief, maar het is ook vaak negatief. Dan is er een dubbele ‘schuld’: namelijk bij de ouders omdat ze er nooit over gepraat hebben met hun kinderen, maar ook bij de jongeren omdat zij degenen zijn die zwanger zijn geworden of iemand zwanger hebben gemaakt.

Ook praatten we met de jongeren over mogelijke oplossingen. Hier kwamen veel ideeën uit, waardoor het duidelijk werd dat ze er veel mee bezig zijn en ook echt iets willen veranderen in hun gemeenschap.

Het is moeilijk zo’n verhaal te horen en te weten dat zoiets helemaal geen uitzondering is. Daarom wilden we dit met jullie delen, net omdat het zo’n grote impact had op ons. De dagen zijn hier intensief en zeer leerrijk. Er worden veel meningen uitgewisseld en we steken veel van elkaar op!

Carla en Marie