Uitwijken, omkeren, doorzetten: YOUCA is corona- en toekomstproof

Doorzetten

Het hoofd laten hangen was geen optie. Laten we eerlijk zijn, een organisatie als YOUCA staat niet voor de zwaarste COVID-uitdagingen. Het virus en de maatregelen die er tegen worden genomen, hebben vooral een impact op mensen in precaire situaties. Een schaduwepidemie van armoede en seksueel misbruik treft jongeren wereldwijd.

Dat maakt onze missie enkel belangrijker. De jongeren van KIYO, onze huidige jaarpartner, blijven bouwen aan hun projecten in de weinig evidente contexten van de Filipijnen en Brazilië. Overal ter wereld tonen jongeren dynamiek, initiatief en kracht. Dan kunnen wij natuurlijk niet achterblijven.

Uitwijken

De YOUCA Action Day moet uitwijken naar 11 februari, daar kunnen we niet omheen. Onder de huidige coronamaatregelen is het uitgesloten om jongeren naar bedrijven te sturen. We nemen de nodige tijd om voorbereidingen te treffen. We maken een coronagids zodat werkgevers hun jobs coronaproof kunnen maken, organiseren een meldpunt voor contacttracing en briefen scholen, leerlingen en werkgevers uitvoerig.

Omkeren

15 oktober, de 15de verjaardag van YOUCA: we konden de originele datum natuurlijk ook niet laten schieten. Daarom keren we ons gekende concept om. Tijdens de ‘omgekeerde YOUCA Action Day’, sturen we bedrijfsleiders en inspirerende professionals terug naar de schoolbanken. Als ‘essentiële derde’ komen zij leerlingen vertellen over hun onderwijs- en carrièrepad, hun bedrijf, de hulp die ze onderweg kregen en de keuzes die ze maakten. Wie weet heeft één van hen wel een gouden tip voor een toekomstige werkplekheld. Zin om jouw verhaal naar de schoolbanken te brengen? Schrijf je dan hier in.

Toekomstproof

Als er één reden is waarom we bij YOUCA met vertrouwen richting de toekomst kijken, zijn het onze jongeren. Onze Algemene Vergadering en Raad van Bestuur bestaat voor de overgrote meerderheid uit jongeren. Honderden YOUCA-jongeren organiseerden en organiseren acties, VIP-dagen, YOUcampen en -caravans. Dit jaar stippelden ze een traject uit rond shrinking space, de steeds krimpende ruimte voor sociale actie. Dat traject vertraagde tijdens corona, maar stopte nooit. Die dynamiek is de kern van YOUCA, epidemie of niet.

We willen dat enthousiasme inzetten voor een fundraisingcampagne, om ons netwerk en iedere YOUCA-fan aan te spreken voor een gift. Zo kunnen we jongeren over de hele wereld maximaal ondersteuning bieden in hun fantastische projecten.