Topmomenten van de SAME Summer Academy

Wat je misschien nog niet wist, is dat YOUCA deel uitmaakt van een Europees netwerk genaamd SAME. Alle organisaties in dit netwerk organiseren een Action Day. Elk jaar in de zomer komen alle delegaties samen.

Vorige week was het zo ver: we trokken we met een delegatie van YOUCA naar Belgrado, om daar de Summer Academy en de General Assembly van SAME (Solidarity Action Day Movement of Europe) bij te wonen. Hier waren, naast YOUCA, 7 andere organisaties aanwezig die net als wij jaarlijks een Action Day organiseren. We leerden elkaar en SAME beter kennen, volgden of gaven verschillende workshops en net zoals de voorbije jaren werden er hechte vriendschappen gesmeed. Il mio migliore amico è un samie! De week sloten we af met de General Assembly, waar we de stem van YOUCA op Europees vlak vertegenwoordigden. Lees hieronder de topervaringen van onze Belgische delegatie.

Anke: "Als delegatieleider van YOUCA was het ongelooflijk fijn om zo'n groep enthousiastelingen mee te nemen naar Belgrado en hun ervaringen te verruimen in de organisatie die de voorbije vier jaar al veel in mijn leven betekend heeft. Ook dit jaar heeft SAME mij weer veel bijgebracht. Mijn topmoment was wanneer de delegatie me meerdere malen bedankte omdat ik hen meenam naar Belgrado en hun dankbaarheid toonde en vooral veel plezier maakte. Ik begon er spontaan van te glimlachen en ieder van hen heeft een plaatsje in mijn hard veroverd! Tinneke, Rani, Marie, Wesley, Jana, Femke, Jonas en Timur, twee woorden om jullie te beschrijven: “Che caro!”

Wesley: "Één van mijn favoriete momenten tijdens Summer Academy was 'the forest party'. Samen met enkele Duitsers, Bosniërs en Zuid-Tirolers gingen we naar Avala, een berg vol bomen net achter onze hostel. Met muziek op de achtergrond zaten we allemaal rond een picknicktafel. Om wat meer licht te hebben, gebruikten we de zaklampfunctie van onze smartphones, plaatsten daar een fles op, waardoor rode, gele en groene sfeerlichtjes kregen. Natuur, uiteenlopende gesprekken in verschillende talen, de kleurrijke lichtjes en de achtergrondmuziek,... het plaatje was compleet. Een sfeervolle avond om niet meer te vergeten."

Femke: "De tijd die ik doorbracht op de SAME Summer Academy was voor mij iets totaal nieuw. De acht dagen vol leerrijke workshops, de samenhangende sfeer en de nieuwe vrienden die ik er leerde kennen, waren voor mij een verruiming. Nog nooit heb ik zo veel verschillende nationaliteiten samen zien leven, lachen en ideeën zien uitwisselen als in mijn tijd in Servië. Nog nooit heb ik zo duidelijk een beeld kunnen scheppen van meningen die totaal anders waren dan die van mij, maar in een bepaald opzicht toch ook veel raakpunten hadden. Deze aspecten en nog veel meer, soms moeilijk te beschrijven gevoelens die door mijn lijf stroomden, maken SAME uniek, maken SAME echt door jongeren. Ik kan geen afzonderlijk moment beschrijven waarvan ik zeg: "Dit was echt top!", want over de gehele lijn heeft SAME Summer Academy een deel van mijn hart gestolen."

Jonas: "Diepe gesprekken over sociale thema's en zo elkaars mening verstaan maar ook tegenargumenten geven. Vriendschappen smeden met mensen in soms heel slecht Engels maar elkaar toch telkens weer kunnen verstaan en vrienden maken waarvan je denkt: die zie ik sowieso nog terug! Kortom, een ervaring die ik voor geen geld in de wereld zou willen afgeven!"

Rani: "Naast de vriendschappen die gesmeed werden op de Summer Academy en de vele leuke momenten die we hadden onder elkaar, viel mij vooral de professionaliteit op van alle deelnemers tijdens onze General Assembly. Hoewel we het niet altijd met elkaar eens waren, luisterden we steeds naar elkaars mening en was er veel ruimte om onze standpunten te kunnen verdedigen. Ik denk dat deze GA in vele opzichten een goede leerervaring geweest is voor de meesten en een eye-opener over het werk dat achter de SAME-schermen verricht wordt. Ik heb alvast genoten van de vele discussies en ben heel blij dat ik deze kans voor het tweede jaar op rij gekregen heb."

Timur: "Bij elke dag heb ik wel iets dat ik wil onthouden maar voor mij was het beste moment het spel in Belgrado zelf. We werden opgesplitst in kleine groepjes van 6-7 van verschillende landen en moesten opdrachten uitvoeren in de stad. Ik vond dit zo leuk omdat ik in een groepje zat waar ik nog niemand echt goed kende en dat was voor mij een uitdaging. Ik heb mijn best gedaan om iedereen te laten meewerken en ik voelde ook dat ze dit echt apprecieerden."

Marie: "Mijn favoriete moment was de voorbereiding van de General Assembly. We moesten verschillende voorstellen en amendementen schrijven en omdat het een oefening was, mochten ze over alles gaan. Zo werd er voorgesteld om bijvoorbeeld slapen toe te staan, om honden en katten in de zaal te hebben die je kon aaien als je je verveelde en om postduiven in te zetten in geval van slechte wifi. Daarna werd het serieuzer en hebben we zowat elke mogelijke stemmingsprocedure doorlopen. Het mag dan saai klinken, we maakten zoveel plezier. Dat is wat me het meest gaat bij blijven: op elk moment, of we nu met een workshop bezig waren of gezellig buiten zaten, hadden we plezier."

Tineke: "Uiteraard wist ik na mijn deelname van vorig jaar al dat elke Action Day organisatie totaal anders is en op een heel andere manier werkt, maar toch slagen de delegaties er steeds weer in om me te verbazen met verhalen over initiatieven of procedures uit hun organisatie. Te weinig deelnemers, te weinig jobs, te weinig vrijwilligers; elke organisatie heeft zijn eigen problemen. Maar ze hebben ook allemaal hun eigen, unieke oplossingen en initiatieven; een VIP-dag, een fuif, een hele dag om het project te kiezen. Na de Summer Academy weet ik zeker dat we allemaal naar huis zijn gegaan met een hoop plannen voor onze organisaties en met meer enthousiasme dan ooit om YOUCA nog meer te verbeteren en laten groeien. Die best practice exchange is echt iets waardevols, en ik ben ervan overtuigd dat we nog enorm veel kunnen leren van onze vrienden in de andere organisaties.