PERSBERICHT- Meer dan vijftienduizend leerlingen willen niet naar school maar aan het werk

Vlaamse en Brusselse jongeren engageren zich massaal voor jongerenprojecten wereldwijd

BRUSSEL- Vandaag is het YOUCA Action Day, vroeger Zuiddag. Dat betekent dat meer dan vijftienduizend leerlingen uit Vlaanderen en Brussel niet naar school willen, maar aan het werk. Het loon dat ze verdienen, 50 euro, gaat naar een sterk jongerenproject in Ecuador van Plan International en twee jongerenprojecten in België. De jobs die zij uitoefenen? Van broodjes smeren tot sidekick van Vlaamse volksvertegenwoordigers: ze doen het vol overtuiging!

“Ik hoop echt veel bij te leren en ik ben blij dat ik mijn creativiteit ga kunnen gebruiken, maar ben wel een beetje zenuwachtig.” Aan het woord is Hannah Poets (18), voor één dag mag ze zich departementshoofd noemen van School of Arts bij Hogeschool PXL. Het is niet de eerste keer dat leerlingen uit Vlaanderen en Brussel massaal tijdens de schooluren aan het werk slaan. Voor de dertiende keer al organiseert YOUCA vzw de YOUCA Action Day. Ieder jaar opnieuw steunen zij jongerenprojecten wereldwijd.

“Dit jaar financiert YOUCA een jongerenproject in Ecuador en twee projecten in België”, vertelt Pauline De Bleecker (16). Zij is dit jaar jongerenambassadeur bij YOUCA en ging mee op inleefreis naar het project in Ecuador. “In Ecuador zijn seksuele intimidatie en geweld een groot probleem. Mede daardoor zijn er ook veel tienerzwangerschappen. Ongeveer 1 op de 6 meisjes wordt moeder tussen haar 15 en 19 jaar. Daarnaast is er weinig uitleg over seksuele en reproductieve rechten. Zij moeten dus vaak zelf op zoek naar informatie, maar vaak is die fout.”

“YOUCA en Plan International willen een duidelijke impact teweegbrengen op de vooruitzichten van jongeren en specifiek van meisjes in Nueva Prosperina, één van de meest kwetsbare wijken in Guayaquil, Ecuador. Daarom worden er jongerengroepen gevormd, met telkens 50 leden tussen 15 en 19 jaar oud. Deze jongeren zullen in groepssessies bijvoorbeeld meer seksuele voorlichting krijgen. Daarnaast krijgen jonge vrouwen de kans om mee te beslissen in hun gemeenschap en kunnen jongeren samenwerken aan een cultuur waar gendergerelateerd geweld geen plaats heeft”, aldus Pauline.

De YOUCA Action Day: feiten en Cijfers

  • 12 Ecuadoraanse ambassadeurs verblijven op dit moment in het land. Van 5 tot en met 17 oktober bezochten zij deelnemende scholen om er hun verhaal te doen.
  • De helft van de meer dan 15.000 geregistreerde leerlingen heeft deze Ecuadoraanse ambassadeurs ontmoet.
  • Meer dan 7.500 werkgevers boden een job aan. Werkgevers zijn: bedrijven, organisaties, overheden, particulieren,…van de bakker om de hoek tot internationale bedrijven.
  • #YOUCA18 leeft over heel Vlaanderen

Wie is YOUCA vzw?
YOUCA, YOUth for Change and Action, is een organisatie voor én door jongeren. Zij stimuleert hen om samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Dat doet ze door hen bewust te maken over belangrijke maatschappelijke thema’s en door hen te ondersteunen in hun engagement. Daarnaast zorgt ze voor unieke ontmoetingen met impact op het culturele, zakelijke en publieke leven.

Mogelijke interviews:

- Jongeren op diverse werkplekken

- Jolien Van den Wyngaert, coördinator YOUCA vzw

- Victor Van Driessche, jongerenvoorzitter YOUCA vzw

Als je nog meer info wenst:


Tatiana De Wée, communicatieverantwoordelijke YOUCA vzw

GSM: 0472 23 02 28

tatiana@youca.be

www.youca.be