PERSBERICHT - Vijftienduizend leerlingen kapen Vlaanderen en Brussel op de YOUCA Action Day

BRUSSEL- Vandaag, 17 oktober, is het YOUCA Action Day. Dat betekent dat vijftienduizend leerlingen uit Vlaanderen en Brussel niet naar school willen, maar aan het werk. Het loon dat ze verdienen, 55 euro, gaat naar een sterk jongerenproject in Guinee van Trias en twee jongerenprojecten in België. De jobs die zij uitoefenen? Van broodjes smeren tot sidekick van Vlaamse ministers: ze dóen het!

“Ik wou echt eens iets doen waar ik normaal gezien niet de kans toe zou krijgen en het is me gelukt!” Dat vertelt Kaithlyn Baeyens enthousiast, een van de leerlingen die deelneemt aan de YOUCA Action Day. Zij gaat vandaag de directeur van het MAS in Antwerpen assisteren. “We gaan in overleg met andere musea, zullen speeches voorbereiden en staan de pers te woord, superspannend!
Het is al de veertiende keer dat leerlingen uit Vlaanderen en Brussel massaal tijdens de schooluren aan het werk slaan. Ieder jaar opnieuw steunen zij jongerenprojecten wereldwijd.

“Dit jaar financiert YOUCA een jongerenproject uit Guinee en twee projecten in België”, vertelt Yassin Ayachi. Hij is dit jaar jongerenambassadeur bij YOUCA en ging mee op inleefreis naar het project in Guinee. “Guinee staat in de top 10 van de armste landen ter wereld. Voor jongeren is het aartsmoeilijk om aan werk te geraken. Amper 1 op de 4 vindt een job. Niet omdat ze niet willen werken, maar omdat er nauwelijks jobs zijn. De jobs die wél vrijkomen, gaan meestal naar mannen boven de 35 jaar. Voor meisjes is het dus extra moeilijk om aan werk te geraken, ongeveer 85% van de gediplomeerde meisjes vindt geen werk.”

“YOUCA en Trias, een Belgische organisatie die ondernemerschap stimuleert, willen daar samen iets aan veranderen en een duidelijke impact teweeg brengen op de vooruitzichten van jongeren in Guinee. Daarom concentreren ze zich op het ondernemerschap. Want waarom wachten op jobs als je ze zelf kan creëren? Zo willen ze jongeren meer aansluiting laten vinden bij plattelandsorganisaties en toegang tot microkredieten faciliteren. Daarnaast krijgen ze via de organisatie Jeunes Solidaires coachingsessies en opleidingen bedrijfsbeheer aangeboden”, aldus Yassin.

De YOUCA Action Day: feiten en cijfers

  • 6 Guineese ambassadeurs van het project verblijven op dit moment in het land. Duizenden leerlingen zullen de Guineese jongerenambassadeurs persoonlijk ontmoeten.
  • Ongeveer 7.500 werkgevers boden één of meer jobs aan. Werkgevers zijn: bedrijven, organisaties, overheden, particulieren,… van de bakker om de hoek tot internationale bedrijven.
  • 1 op de 3 scholen doet mee aan de YOUCA Action Day.
  • #YOUCA19 leeft over heel Vlaanderen en Brussel.


Wie is YOUCA vzw?

YOUCA, YOUth for Change and Action, is een organisatie voor én door jongeren. Zij stimuleert hen om samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Dat doet ze door hen bewust te maken over belangrijke maatschappelijke thema’s en door hen te ondersteunen in hun engagement. Daarnaast zorgt ze voor unieke ontmoetingen en uitwisselingen met impact op het culturele, zakelijke en publieke leven.

Mogelijke interviews:

  • Jongeren op diverse werkplekken
  • Guineese en/of Belgische jongerenambassadeurs van het project
  • Victor Van Driessche, jongere en co-voorzitter YOUCA vzw
  • Kaat Van Overveldt, jongere en co-voorzitter YOUCA vzw
  • Jolien Vanden Wyngaert, coördinator YOUCA vzw
  • Tatiana De Wée, woordvoerder YOUCA vzw


Alvast heel erg bedankt voor je tijd. Voor meer info kan je terecht bij: 

Tatiana De Wée, communicatieverantwoordelijke & woordvoerder YOUCA vzw

GSM: 0472 23 02 28 of 0498200651
tatiana@youca.be