Op weekend met YOUCA

Vrijdagavond werden we door Daan en Esmeralda van Trias ngo meegenomen naar El Salvador, een klein land gelegen in Centraal-Amerika waar we dit jaar een jongerenproject steunen met onze YOUCA Action Day. Esmeralda heeft ons verteld over haar leven in El Salvador, maar ook over de situatie van jongeren in haar land. Haar verhaal kan je hier lezen. Een heel interessante en boeiende vrouw als je het ons vraagt.

Zaterdagvoormiddag zijn we er terug ingevlogen. We bekijken de uitdaging van dit jaar, namelijk het creëren van kansen om dromen waar te maken, vanuit ons Belgisch perspectief. Welke problemen of moeilijkheden ondervinden jongeren hier? Hoe worden er kansen gecreëerd? En welke organisaties zetten zich in voor jongeren? Dit zijn enkele vragen waarop we graag een antwoord wilden weten.

En zo gingen we van start. De jongeren werden opgedeeld in 4 kleine groepjes en gingen met hun groep op bezoek bij een Brusselse organisatie die zich inzet voor jongeren en kansen creëert waardoor jongeren het heft in eigen handen kunnen nemen en kunnen bouwen aan hun toekomst. De 4 organisaties die bezocht werden zijn:

  • De Ambrassade, meer bepaald de Vlaamse Jeugdraad (VJR).
  • Centrum West en Ratatouille, 2 jeugdhuizen van de koepelorganisatie D’Broej vzw.
  • BOOST, een ondersteuningsprogramma van de Koning Boudewijnstichting dat jonge talenten die in een kwetsbaar gezin opgroeien te ondersteunen.

Klaudia en haar groep ging op bezoek bij de Ambrassade. Zij vertelt:

Het was er superleuk en heel erg boeiend. We werden opgevangen door Eveline en ze wist heel goed hoe ze onze aandacht moest trekken en behouden. De VJR is de officiële adviesraad van de Vlaamse overheid over alle domeinen die te maken hebben met kinderen, jongeren en hun organisaties in Vlaanderen. Het zorgt ervoor dat de stem van kinderen en jongeren beleidsmakers bereikt en het verdedigt de belangen van de jeugdwerkorganisaties in Vlaanderen en Europa. In het algemeen kunnen we deze dag echt wel geslaagd noemen, we hebben veel bijgeleerd en het belangrijkste: heel veel plezier gehad!” – Klaudia Ilir Hajdari


Luka en haar groepje ging op bezoek bij Centrum West. Hier is haar ervaring:

“Centrum West is een organisatie gelegen in Molenbeek waar ze werken met jongeren die leven in een kwetsbare omgeving. Zo hebben we hier onder andere geleerd dat de drempels voor sommige jongeren enorm groot zijn.

Deze hoge drempels hebben ze ons ook zelf op speelse wijze laten ondervinden. Zo moesten we over een tafel geraken zonder onze handen en ons zitvlak te gebruiken. De kans dat je kan vallen is hier zeer reëel. Na 1 keer vallen zal je misschien nog eens opnieuw proberen, maar na 2 à 3 keer vallen zal je je niet meer veilig voelen waardoor je het ook niet meer probeert. Helaas is dat de realiteit van veel jongeren. Centrum West probeert een veilige omgeving te creëren waar jongeren zichzelf kunnen zijn. Het was een fantastische, leerrijke voormiddag met veel gelach, maar ook veel verwondering. Een ervaring die niet snel vergeten zal worden.”

Lisa: “Na een leerrijke namiddag waarbij we verschillende organisaties bezochten die kansen creëren voor jongeren was het tijd om de koppen samen te steken met mensen van andere groepen om te beslissen wat de belangrijkste factoren waren om van kansen dromen te maken. Elk nieuw groepje maakte een recept met ingrediënten die helpen om je dromen waar te maken. Natuurlijk brachten we dit op een creatieve manier voor. Sommigen maakten een prachtig toneeltje terwijl anderen het voor brachten à la Piet Huysentruyt.”

Na het lekker smullen van deze heerlijke recepten was het tijd voor een spannend stadsspel. Molenbeek werd even veranderd naar MOLLENbeek, waar we opzoek gingen naar de MOL. Flo vertelt in geuren en kleuren over haar ervaring:

“Liegen, bedriegen en saboteren. Voor 1 keer mag het! Zaterdagnamiddag speelden we een supergoed georganiseerd MOLLENbeek spel. De plaatselijke bakker, het park en op straat, overal werden subtiele tips over de mol verstopt. Maar wie vond alle tips en wist genoeg over zijn medekandidaten om de mol te ontmaskeren?!

Na een spannende eliminatie bleek Lisa de mol te zijn. Voor velen vielen alle puzzelstukjes in elkaar. Van het verband tussen IKEA en haar Zweedse roots, tot het telefoonnummer dat van haar school in Lier bleek te zijn. We leerden elkaar veel beter kennen tijdens het spel, maar of we Lisa nog zullen vertrouwen is nog een groot vraagteken …”

Zondagvoormiddag zijn we gestart met de laatste activiteit van het weekend. Deze activiteit stond volledig in het teken van onze eigen talenten. Marie vertelt er meer over:

“Na een paar uurtjes slaap en een lekker ontbijt begonnen we aan de laatste activiteit van het weekend. We startten met samenwerkingsspelletje in kleine groepjes. De bedoeling? Leren welke rol je in de groep opneemt : ben je eerder een stille denker, een leidinggevend persoon, een sfeermaker of ...
Onze eigenschappen werden duidelijk en zo konden we zien welke eigenschappen we allemaal kunnen inzetten bij YOUCA. Na deze laatste topactiviteit moesten we dan uiteindelijk, jammer maar helaas, afscheid nemen.”