Nieuws uit Brazilië

In oktober 2016 gingen meer dan 15.000 jongeren een dag werken voor een project in Brazilië. We weten dat jullie zitten te popelen om een update te krijgen. Wel, ze is er! Let wel, het gaat om zaken die in 2016 zijn gebeurd. In 2018 krijg je een volledig rapport over 2017.

Wat gebeurde er in 2016?

  • De uitwisseling! In beide richtingen. In oktober verbleven de Braziliaanse ambassadeurs meer dan drie weken in België, als onderdeel van de YOUCA Action Day campagne. Zij gaven 75 presentaties voor 92 scholen goed voor 10.822 leerlingen.
  • 17.000 Belgische jongeren namen actief deel aan deze campagne, media en overheden werden bereikt en het startschot werd gegeven voor een zesjarige samenwerking (2016 – 2021) tussen KIYO NGO, PAMEN en YOUCA voor nog meer jongerenparticipatie in Rio de Janeiro.
  • De vorming van jonge leiders is één van de twee doelstellingen van dit project. Eind 2016 namen meer dan 20 jongeren uit verschillende projecten van PAMEN deel aan de nationale jeugdconferentie. Tijdens deze conferentie stemmen ze het officiële jeugdbeleid voor de komende vijf jaar. Het belangrijkste resultaat dat de jongeren daar behaalde, is dat hun rol in het beslissingsproces rond wetten die te maken hebben met kinder- en jongerenrechten en de opvolging ervan voortaan wettelijk is vastgelegd. Met andere woorden: jongerenparticipatie werd wettelijk vastgelegd. Een heel belangrijk signaal!
  • Jonge leiders spelen een actieve rol in hun gemeenschap en dragen die rol ook zo veel mogelijk uit naar de buitenwereld. Sueny, één van de Braziliaanse ambassadeurs die het project in België kwam voorstellen, doet voor de camera van UN Women haar verhaal:

Wil je meer weten over het project? Lees hier verder.