"Meisjes maken vaak alleen hun lagere school af"

Tijdens ons verblijf in Cotopaxi kwamen we veel in contact met inheemse gemeenschappen. Dat leerde ons veel bij over hun manier van leven en genezen. Ook al zijn we in hetzelfde land, toch vallen er enkele verschillen op in vergelijking met bijvoorbeeld de communities in Guayaquil.

Wat ons opviel was dat de mensen in Cotopaxi erg teruggetrokken waren en er tijdens onze gesprekken weinig reactie kwam. Ook de mensen die daar het project begeleiden vertelden ons dat thema’s zoals gendergelijkheid en tienerzwangerschappen er moeilijker liggen omdat ze erg genormaliseerd zijn in hun cultuur. Daarom werkt Plan Ecuador er met kinderen. Zo proberen ze al vroeg duidelijk te maken wat hun rechten zijn en verandering te brengen in hun socio-culturele patronen.

Onderwijs is er minder voor de hand liggend dan in de grote steden, vaak is er enkel een lagere school. Meisjes studeren hierna vaak niet meer verder omdat ze, volgens de traditie, op hun veertiende dikwijls een gezin starten. Als ze een hoger diploma willen, moeten de jongeren naar de stad. Soms blijven ze hier ook wonen waardoor de gemeenschappen met een groot migratieprobleem te maken krijgen.

KRUIDEN EN RITUELEN
Ook viel ons de samenwerking op tussen het gezondheidscentrum en de lokale geneesheren. Die laatste proberen eerst zelf de mensen te helpen door kruiden en rituelen. Zo kregen wij een reiniging om kwade geesten uit ons lichaam te verdrijven. Maar deze geneesheren erkennen hun grenzen, bijvoorbeeld wanneer een tumor wordt ontdekt of een zwangerschap dreigt mis te lopen, verwijzen ze de patiënten door naar het gezondheidscentrum. Ze accepteren dus ‘de Westerse geneeskunde’ .

Het waren hier erg leerrijke dagen, we leerden veel bij over de Ecuadoraanse cultuur en konden heel veel mooi natuur bewonderen tijdens de busritten. De laatste dagen gaan nu in en we zijn vastberaden om er nog alles uit te halen!

Marie