Jongeren nemen het iniatief: van bakbananen tot chips

Met veel enthousiasme (en ook met een beetje pijn in ons hart) vertrokken we vandaag naar de laatste organisatie van deze geweldige reis. Een bananencoöperatieve stond op de planning en de ongelofelijke hitte van vandaag hebben we er gratis bijgekregen. Met liters water en om de drie seconden iemand die zegt "amai, 't is echt wel heel warm hé" gingen we de strijd aan.

Wat ik niet snel zal vergeten is hoe enthousiast de leden van de coöperatieve ons welkom heetten. Na het warme ontvangst (letterlijk) brachten ze ons naar de bananenplantage. Daar zagen we hoe alle bananen afzonderlijk werden gesorteerd per grootte. Uit ervaring weten ze dat kleine bananen niet verkocht geraken en daar heeft de coöperatieve een inventieve oplossing voor bedacht: bananenchips!

Van de plantage tot de chips in verpakking; alles gebeurt ter plaatste. Na de rondleiding kregen we wat meer informatie over de geschiedenis van de coöperatieve. Ze bestaan nog maar sinds 2007 en is ontstaan uit een groep vrouwen. Op dit moment zijn er dan ook negen mannelijke leden en tien vrouwelijke. Daarnaast zijn de percelen van de plantage geen eigendom van de coöperatieve, maar van de leden ervan. Dit zorgt ervoor dat het een familiegebeuren wordt. Na of voor de schooltijd helpen jongeren op de plantage of bij het maken van de chips. Er zijn dan ook heel veel jongeren actief. Dit, in combinatie met het grote aandeel vrouwen, zorgt ervoor dat deze coöperatieve een schoolvoorbeeld is.

Ze geloven in de kracht van jongeren en vrouwen en laten dat ook duidelijk merken. Op het einde van ons bezoek hadden ze nog een verrassing voor ons in petto. Enkele jongeren kwamen met twee grote taarten om te delen met iedereen. Ze zagen er niet alleen heerlijk uit, ze wáren ook heerlijk. Als kers op de taart (deze keer niet letterlijk) hadden ze nog een verrassing: een zakje met daarin een sleutelhanger, een T-shirt en enkele zakjes bananenchips. Dit bewijst nog maar eens hoe oprecht blij ze waren om ons te ontvangen.