Inleefreis 2020: dit vergeten de ambassadeurs nooit!

De inleefreis 'Mundança' is ondertussen enkele dagen achter de rug. De ambassadeurs blikken terug op de momenten die voor hun het meest aangrijpend waren.

Samir: gesprek met Fernand Marechal
"Wat ik nooit ga vergeten is het gesprek met de 72-jarige priester Fernand Maréchal. Deze man ondersteunt transmigranten en daklozen in Zeebrugge. Dit doet hij onder andere door hen van gratis voedsel, douche en medische hulp te voorzien. Daarnaast heeft hij ook veel gesprekken met hen en biedt hij hen een luisterend oor. Ondanks dat hij veel bedreigingen van bepaalde mensen kreeg, gaat hij toch door met zijn levenspassie."

Margot: de Braziliaanse Ambassadeurs
"Ook al deden we voor deze week al uitwisselingen met de Braziliaanse ambassadeurs, deze week heeft onze band met hen veel versterkt. We leerden elkaars cultuur beter kennen maar ook elkaars lievelingseten, hun hobby's en hoe ze strijden voor hun gemeenschap. Doordat ik nu zoveel over hen en hun project weet, motiveert het mij nog meer om mensen te stimuleren om mee te doen aan de YOUCA Action Day! Voor mij is het niet meer strijden voor jongeren in Brazilië. Voor mij is het strijden voor mijn vrienden!"

Amber: fake news
"Wat me het meest is bijgebleven is de workshop fake news. De workshop liet ons zien hoe fake news door de eeuwen gebruikt werd en hoe dit onze realiteit nu aantast.

Het is erg simpel om te geloven dat wat media ons voorschotelen waargebeurd is en dus om het verschil tussen de werkelijkheid en illusies niet meteen te zien."

Sarah: inspirerende gesprekken en ontmoetingen
"Mijn leukste momenten van de inleefreis zijn alle gesprekken. Zowel van externe personen zoals de Braziliaanse en Filipijnse ambassadeurs en Fernand Marechal (een priester) als leuke gesprekjes met de andere Belgische ambassadeurs. Deze gesprekken over LGBTQ, discriminatie, opvoeding, armoede, shrinking space (krimpende ruimte van mensenrechten) enzovoort, geven mij een grotere kennis en dus ook een beter zicht op de wereld. Aan een verhaal zijn meerdere kanten, je moet ze gewoon willen zien."

Aan een verhaal zijn meerdere kanten, je moet ze gewoon willen zien.

- Ambassadeur Sarah

Lina: de historiek van Capoeira
"Wat mij erg is bijgebleven in deze unieke week is de historiek achter Capoeira, een Braziliaanse vecht-dans (waarover je kan lezen in onze vorige blog). Ik had al vaker over Capoeira gehoord maar kende het verhaal erachter. Naar mijn mening maakt dit alles nog 1.000 keer mooier."