Het YOUCA-jaar is gestart

Vrijdag 3 februari stond volledig in het teken van YOUCA. Een 40-tal jongeren van verschillende middelbare scholen over heel Vlaanderen en Brussel zakten af naar Leuven om deel te nemen aan de Kick-Off van YOUCA.

Vanaf 9.00 uur stroomden de eerste jongeren binnen. Na een gezellige babbel met een drankje werd het startschot gegeven. Het welkomstwoord en een korte schets van het verloop van de dag werd gevolgd door de start van de twee workshops. De ene workshop werd gegeven door YOUCA, de andere door Trias ngo.

Samen met Jana en Anke, vrijwilligers van YOUCA, zijn we dieper ingegaan op ontwikkelingssamenwerking. Meer bepaald over het brengen van een verhaal naar de buitenwereld. Er werd ons duidelijk gemaakt dat de manier waarop men een verhaal brengt, veel kan doen aan de reactie van mensen. Aan de hand van filmpjes werden ons de valkuilen van single storytelling duidelijk gemaakt. Anke en Jana toonden osn de manier waarop een verhaal het best kan worden overgebracht. Ook een quiz ontbrak niet in deze workshop. Deze ging over de sustainable development goals en gaf ons ook een duidelijker beeld mee van hoeveel geld er aan derdewereldlanden geschonken wordt.

Dit jaar werkt YOUCA samen met Trias ngo voor een jongerenproject in El Salvador. De uitdaging (het gezamenlijke thema waar zowel jongeren in het Noorden als in het Zuiden rond werken) van dit jaar staat in het teken van het creëren en bieden van kansen aan jongeren om hun dromen waar te maken en hun eigen toekomst te bepalen. In hun workshop lieten Daan en Jeroen van Trias ons het leven van Salvadoraanse jongeren spelenderwijs ondervinden. Al kunnen we alvast zeggen dat het leven daar geen spelletje is.

De namiddag activiteit stond volledig in het teken van het leren kennen van de uitdaging van dit jaar. Via de workshop konden de jongeren in kleine groepjes brainstormen over hun dromen en de kansen die ze daarvoor hebben of nodig hebben. Maar ook over de elementen die het verwezenlijken van deze dromen moeilijk maken. Op het einde van de workshop zijn de jongeren zelf tot een algemeen beeld gekomen van elementen die nodig zijn in het creëren en/of grijpen van kansen om dromen waar te maken.

De dag werd afgesloten door een optreden van zanger Tom Kestens van Lalalover, waarmee we ook zelf een eigen lied hebben geschreven. Dit was echt DE MAX! Een mooie groepsfoto om de dag af te sluiten, kon niet onbreken.

Geschreven door Esther Van Obbergen, stagiaire bij YOUCA.