Gezocht: YOUCA-ambassadeurs m/v/x

De volledige oproep met alle info vind je hier.

Ambassadeur zijn, wat betekent dat?

Jij vertegenwoordigt YOUCA en het jaarproject project in Senegal overal. Op school, bij je gemeente, voor de pers, etc. Je wordt samen met je mede-ambassadeurs het gezicht en de stem van YOUCA.

Als ambassadeur ben je het gezicht van de campagne. Je gebruikt jouw talenten om je ervaringen te delen met de leerlingen die deelnemen aan de YOUCA Action Day op 19 oktober 2023 in België. Je schrijft voor de website, beheert social media, staat het publiek, de pers en je eigen omgeving te woord en verspreidt mee het YOUCA-vuur.

Zenuwen? Niet nodig. Wij ondersteunen je stap voor stap in het ambassadeurschap. Er ooit van gedroomd om activist of woordvoerder te zijn? Inspireer jij graag andere jongeren? Wil je graag maatschappelijke impact creëren? Jij kiest naar gelang jouw talenten en interesses hoe je jouw ambassadeurschap vormgeeft. Het YOUCA-team, de jongeren en ere-ambassadeurs, helpen je tijdens het ambassadeurstraject, je eerste stappen zetten.

#nietjouwstereotype

Project, welk project? YOUCA steunt elk jaar een sterk jongerenproject. Dit jaar werken we samen met Plan International aan een project in Senegal. Jongeren strijden er voor gendergelijkheid. Ze doorbreken rolpatronen (bijvoorbeeld ‘lieve en zorgzame meisjes’, ‘stoere en luide jongens’) en dagen hun lokale gemeenschap uit hetzelfde te doen. Zo verbeteren ze de levens van iedereen, die van vrouwen en non-binaire personen in het bijzonder. Ze strijden zo ook tegen seksueel geweld, een wereldwijd probleem. In België werken we rond hetzelfde thema tijdens de campagne #nietjouwstereotype.

Als kers op de taart ga je als ambassadeur op uitwisseling. Je trekt naar Senegal om live kennis te maken met het project en je ervaringen mee te nemen naar Belgische jongeren.

Ambassadeur ben je het hele jaar door. Namelijk tot er in 2024 nieuwe ambassadeurs zijn. We komen (minstens) maandelijks samen, gaan in mei op ambassadeursweekend en in juli op uitwisseling in Senegal. Tijdens al deze activiteiten word je ondergedompeld in het thema gendergelijkheid, wissel je (virtueel) uit met de jongeren van Senegal en kom je zoveel mogelijk te weten over het project.

Wie kan zich kandidaat stellen?

 • Enkel scholieren die in het schooljaar 2022-2023 in het secundair onderwijs zitten, kunnen ambassadeur worden.
 • Enkel scholieren van een school die deelneemt aan YOUCA Action Day op 19 oktober 2023, kunnen ambassadeur worden. Doet jouw school nog niet mee? Wij helpen jou hen te overtuigen.
 • Je kan maar één keer ambassadeur van YOUCA zijn.

Nog vragen? 

 • Heb je na het lezen van de oproep nog vragen of twijfels? Ervaar je drempels om je kandidaat te stellen?
 • Dan kan je terecht bij Yassin (0474/03.92.55) of de ere-ambassadeurs Lina (0474/17.81.76) en Ose (0456/29.37.10).
 • We zijn er graag voor jullie!

Hoe stel je je kandidaat?

 • Ten eerste: vul het kandidatuurformulier in.
 • Ten tweede: maak een video waarin je jezelf voorstelt, YOUCA uitlegt en het project waar je een heel jaar voor wil inzetten. *(kwaliteit van de video is niet belangrijk, het gaat erom wat je zegt of doet. Gebruik gerust een smartphone).
 • Bezorg je opdracht aan Yassin via yassin@youca.be.
 • Praat erover met je ouders, hun toestemming en ondersteuning is erg belangrijk. Hebben zij nog vragen of bedenkingen? Ze mogen altijd contact opnemen met Yassin (0486/71.23.92).
 • Als je ambassadeur wordt, organiseren we nog een infomoment voor alle ouders.

Doe dit ten laatste tegen woensdag 15 maart 2023.

Kandidaatformulier: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe_mSNaNXIrwvs_in7IvZXn72gUE_txJ2S-dXJwqRSbhe8Jqg/viewform?usp=sf_link