Gezocht: YOUCA-ambassadeurs m/v/x

Zin in een onvergetelijke ervaring? Wil je YOUCA overal, maar dan ook echt overal, vertegenwoordigen? Goesting om je helemaal onder te dompelen in de cultuur van Ecuador, Burkina Faso en Oegandahet thema duurzame landbouw als weg naar een klimaatvriendelijke toekomst, wereldwijd vrienden te maken en onze projectpartner Rikolto beter te leren kennen? Ja, ja, en nogmaals ja?! Lees dan verder en stel je kandidaat.

Ambassadeur zijn, wat betekent dat eigenlijk?

 • Je wordt het gezicht van onze YOUCA Action Day 2022-campagne. Samen met andere jongeren vertegenwoordig je YOUCA en het project #feedthefuture overal waar je komt: op school, in je gemeente/stad, in de jeugdbeweging, ….
 • Vanaf maart dompelen we ons helemaal onder in het project #feedthefuture. We wisselen met verschillende personen, jongeren en organisaties uit over de uitdaging: het klimaat en hoe duurzame landbouw een deel van de oplossing is naar een klimaatvriendelijke toekomst, gaan virtueel in gesprek met de ambassadeurs uit Oeganda, Ecuador en Burkina Faso, doen aan teambuilding, nemen de social media van YOUCA over, gaan op weekend en inleefreis in Oeganda of België enzovoort.
 • Hiernaast doen we aan storytelling! We houden de achterban van YOUCA op de hoogte van onze avonturen via social media en de YOUCA-website. Warning: you’re filmed!
 • Je gebruikt jouw talenten om je ervaringen te delen met de leerlingen die deelnemen aan YOUCA Action Day 2022 in België. Je werkt mee aan de communicatie van YOUCA. Zo schrijf je bijvoorbeeld voor de website, beheer je de social media, ... en staat het publiek, de pers en je eigen omgeving te woord.
 • We zijn 100% actief tijdens de campagne in september/oktober 2022. Jij bent samen met de andere ambassadeurs het gezicht van de campagne, helpt bij de VIP-dag en campagneperiode. Samen maken we bijvoorbeeld via scholenpresentaties duizenden leerlingen warm om mee te doen aan de YOUCA Action Day. 
 • Hier vind je alle informatie uitgebreid terug.

Wat staat er allemaal op het programma?

 • Vanaf maart komen we minstens 1x per maand (*al dan niet virtueel) samen om elkaar, YOUCA en het project beter te leren kennen, communicatie-experts te worden, jullie acties voor te bereiden, onze al dan niet Engelse taalvaardigheid on point te zetten enzovoort.
 • 18 tot 20 maart gaan we op 't weekend met alle YOUCAmigos.
 •  Van 6 tot 8 mei gaan we op ambassadeursweekend. Tijdens dit weekend leer je je mede-ambassadeurs beter kennen en krijg je meer informatie over Oeganda, Ecuador, Burkina Faso en het project.
 •  in juli (4 - 20) gaan we op inleefreis in Oeganda of België*: we dompelen ons helemaal onder in het project en wisselen met verschillende jongeren en organisaties uit. Hiernaast doen we aan storytelling! We houden de achterban van YOUCA op de hoogte van onze avonturen via social media en de YOUCA-website. Warning: you’re filmed! We kennen alles over klimaatopwarming, het belang van duurzame landbouw en voeding en het project in Oeganda, Ecuador en Burkina Faso wanneer we terug naar huis gaan.
 • Bij YOUCA hechten we veel belang aan onze mondiale voetafdruk. Om dat in de kijker te zetten organiseren we samen op 27 of 28/08 de Low Impact Day, tijdens het YOUCAmp. Jouw deelname is cruciaal.
 • We zijn 100% actief tijdens de campagne in september/oktober 2022. Jij bent samen met de andere ambassadeurs het gezicht van de campagne, helpt bij de VIP-dag en campagneperiode. Dit doe je op een manier die je zelf mee kan invullen (presentaties geven, pers te woord staan, activiteiten begeleiden…). Je deelt enthousiast je ervaringen. Jij giet ze samen met de andere jongeren in teksten, filmpjes en presentaties. En op 20/10/2022 is dé hoogdag van jouw ambassadeurschap: de YOUCA Action Day!

  *Miss Rona is een party-pooper. Indien mogelijk/afhankelijk van de omstandigheden gaan we op inleefreis naar Oeganda, anders verkennen we het project vanuit België.

Hoe word ik ambassadeur? 

 • Ten tweede: Doe alsof je de YOUCA Action Day bekend gaat maken bij jou in de gemeente, op school of bij een werkgever. Doe dit op een creatieve manier en maak er een foto/filmpje/iets van om het ons te tonen. Vergeet jezelf niet eerst kort voor te stellen en je motivatie toe te lichten. (kwaliteit van de film/foto/… is niet belangrijk, het gaat om wat je vertelt of doet. Gebruik gerust een smartphone)
 • Bezorg je opdracht aan Carol via carol@youca.be.
 • Praat erover met je ouders, hun toestemming en ondersteuning is erg belangrijk. Hebben zij nog vragen of bedenkingen? Ze mogen altijd contact opnemen met Carol (0474/03.92.55). Als je ambassadeur wordt, organiseren we nog een infomoment voor alle ouders.
 • Doe dit ten laatste tegen zondag 13 maart 2022. 

In onze selectie houden we rekening met:

 • Het feit dat je minstens in het vierde middelbaar zit als je school meedoet aan de YOUCA Action Day in oktober 2022. 
 • Jouw motivatie en goesting om je te engageren voor YOUCA.
 • Je beschikbaarheid en tijd om je te engageren voor YOUCA. Bekijk zeker dit document. Enkel als je vrij bent op alle belangrijke data (inleefreis, ambassadeursweekend, VIP-dag,...) kom je in aanmerking als ambassadeur. 
 • Diversiteit: we stellen een diverse ambassadeursgroep van 5 jongeren samen. We houden rekening met: gender (m/v/x), interesses, woonplaats, school, studierichting, achtergrond, competenties, … .
 • De selectie gebeurt door een activiteit met je mede kandidaten en Carol, Jolien en enkele ere-ambassadeurs.


Alle informatie over het ambassadeurschap kan je hier, in dit uitgebreid document, nog eens nalezen.

Heb je na het lezen van de oproep nog vragen of twijfels? Dan kan je terecht bij de ere-ambassadeurs Timothy en Hannelore en natuurlijk ook altijd bij Carol via carol@youca.be, 0474039255 of Carol YOUCA op Facebook.