Gezocht: YOUCA-ambassadeurs m/v/x

Klik hier voor een document met alle praktische informatie, data en veelgestelde vragen. Ideaal om samen met je ouders te bekijken. 

Zin in een onvergetelijke ervaring? Geeft het idee om je volledig onder te dompelen in de cultuur van Burundi en het nieuw jaarthema jou energie om je in te zetten bij YOUCA? Ben je enthousiast om wereldwijd vrienden te maken en meer te ontdekken over het werk van KIYO als onze projectpartner?
Wil je YOUCA overal, maar dan ook écht overal, vertegenwoordigen?

Ja, ja, en nogmaals ja?! Lees dan verder en stel je kandidaat voor dit avontuur.

Wie of wat is YOUCA?

YOUCA is een organisatie voor én door jongeren. We geloven in de kracht van jongerenengagement, want jongeren zitten boordevol talent en energie. Samen strijden we voor een duurzame en rechtvaardige wereld. We organiseren bijna wekelijks activiteiten, workshops of uitstappen om ons te verdiepen in thema's die jongeren hier en wereldwijd bezighouden. 

Bij activiteiten en acties ontdek je onze plannen voor dit jaar. Via de nieuwsbrief kun je volgen wat leeft bij de jongeren van YOUCA.

Of kom naar een infomoment in jouw buurt! Klik hier voor alle data van YOUCA on tour.

Ambassadeur zijn, wat betekent dat eigenlijk?

 • Als ambassadeur voor de YOUCA Action Day 2024 ben jij het stralende middelpunt van onze campagne. Samen met de andere ambassadeurs vertegenwoordig je niet alleen YOUCA, maar ook het boeiende project van KIYO, waar je de boodschap verspreidt op school, in je gemeente, in je jeugdbeweging, en overal waar je komt.
 • Vanaf februari storten we ons volledig in het jaarthema en het project. We gaan in gesprek met diverse inspirerende activisten, jongeren en organisaties over de uitdagingen rond het klimaat dat het project met kunst aanpakt. We kijken niet alleen naar Burundi, we gaan ook in België op zoek naar projecten die met kunst mee strijden voor een duurzame en rechtvaardige samenleving. Op de agenda? Virtuele ontmoetingen met ambassadeurs uit Burundi, teambuildingactiviteiten, het overnemen van de social media-kanalen van YOUCA, en boeiende weekends en als absolute hoogtepunt - een uitwisseling: Jij en de ambassadeurs gaan in juli naar Burundi, de Burundese ambassadeurs komen in oktober naar België.
 • Storytelling staat centraal! We delen onze avonturen met de YOUCA-achterban via social media en de YOUCA-website. Je draagt actief bij aan de communicatie van YOUCA, waarbij je bijvoorbeeld schrijft voor de website, social media beheert, presentaties geeft op YOUCA-scholen, en in contact staat met het publiek, de pers, en je eigen omgeving.
 • De campagne bereikt zijn hoogtepunt in september/oktober 2024. Je speelt een belangrijke rol tijdens deze maanden en gedurende de gehele campagneperiode. Samen maken we duizenden leerlingen enthousiast om deel te nemen aan de YOUCA Action Day, ondersteund door bijvoorbeeld scholenpresentaties.

Wat is dit jaar het project en jaarthema?

In Burundi werken we samen met JSBM en KIYO. Zij zetten zich in op de ontwikkeling van een nieuwe generatie eco-verantwoordelijke, actieve jonge burgers in Burundi. Ze willen een stimulerende leeromgeving creëren voor middelbare scholieren in Burundi, waarin zij hun milieubewustzijn kunnen ontwikkelen, eco-verantwoordelijkheid kunnen uiten en in de praktijk kunnen brengen. 

We gaan samen met KIYO, JSBM en YOUCA-jongeren in gesprek over het projecten en vormen zo de komende weken het verhaal en jaarthema van de campagne. Zelf een goed idee!? Laat het ons zeker weten!

Hieronder vind je een one-pager en een filmpje dat het project uitlegt. 

   Wat staat er allemaal op het programma?

   • 23 tot 25 februari gaan we op actieweekend.
   • Vanaf maart komen we minstens 1x per maand samen om elkaar, YOUCA en het project beter te leren kennen, communicatie-experts te worden, jullie acties voor te bereiden, onze al dan niet Franse taalvaardigheid on point te zetten enzovoort.
   • Van 19 tot 21 april gaan we op ambassadeursweekend. Tijdens dit weekend leer je je mede-ambassadeurs beter kennen en krijg je meer informatie over Burundi en het project.
   • In  juli (4 - 20) gaan we op uitwisseling in Burundi: we dompelen ons helemaal onder in het project en wisselen met verschillende jongeren en organisaties uit. Hiernaast doen we aan storytelling! We houden de achterban van YOUCA op de hoogte van onze avonturen via social media en de YOUCA-website. We kennen alles over het project wanneer we terug naar huis gaan.
   • We zijn 100% actief tijdens de campagne in september/oktober 2024. Jij bent samen met de andere ambassadeurs het gezicht van de campagne, helpt bij de campagneperiode. Dit doe je op een manier die je zelf mee kan invullen (presentaties geven, pers te woord staan, activiteiten begeleiden…). Je deelt enthousiast je ervaringen. Jij giet ze samen met de andere jongeren in teksten, filmpjes en presentaties. En op 17/10/2024 is dé hoogdag van jouw ambassadeurschap: de YOUCA Action Day!

   Nog vragen?

   Heb je na het lezen van de oproep nog vragen of twijfels? Ervaar je drempels om je kandidaat te stellen?
   Dan kan je terecht bij Emile (0474 03 92 55) of de ere-ambassadeurs Chloë en Maité. We zijn er graag voor jullie!

    Hoe stel je je kandidaat?

    • Ten eerste: vul het kandidatuurformulier in.
    • Ten tweede: maak een video waarin je jezelf voorstelt, YOUCA uitlegt en het project waar je een heel jaar voor wil inzetten. *(kwaliteit van de video is niet belangrijk, het gaat erom wat je zegt of doet. Gebruik gerust een smartphone).
    • Bezorg je opdracht aan Emile via emile@youca.be.
    • Praat erover met je ouders, hun toestemming en ondersteuning is erg belangrijk. Hebben zij nog vragen of bedenkingen? Ze mogen altijd contact opnemen met Emile (0474 03 92 55).
    • Als je ambassadeur wordt, organiseren we nog een infomoment voor alle ouders.

    Doe dit ten laatste tegen donderdag 8 februari 2024.