Gendergelijkheid in Guayaquil

In 2018 steunde YOUCA samen met Plan International en Juconi een lokaal project in Nueva Prosperina, Guayaquil, Ecuador. Honderden jongeren leerden zo over relaties, seks, geweld en geboortepreventie. Manon was destijds YOUCA-ambassadeur en vertelt je hoe het sindsdien met het project ging.

Drie zomers geleden vertrokken wij, ambassadeurs, op inleefreis naar Ecuador. Met een zware rugzak op de schouders, een hoop kriebels in de buik, maar vooral heel veel zin om de Ecuadoraanse jongeren te ontmoeten. Ondertussen is het drie jaar later en is het project afgerond. Daarom nemen we jullie graag mee doorheen het verloop van ons traject.

We reisden in de zomer van 2018 naar Guayaquil om het project dat wordt gesteund door Plan International met eigen ogen te ontdekken. Daar zagen we hoe belangrijk het project van Plan was voor de jongeren. Seksuele reproductierechten en vrouwenrechten in het algemeen waren een groot taboe dat Plan en de jongeren wilden doorbreken. Ze gaan in gesprek met de ouders van jongeren, geven workshops aan jongens en meisjes rond die thema’s, leiden jongeren op tot young leaders, brengen jongeren in contact met gezondheidscentra die toegang hebben tot seksuele en reproductieve gezondheidszorg, … Deze voorzieningen zijn erg belangrijk in een land waar er veel tienerzwangerschappen voorkomen en jongeren weinig kans tot vereniging krijgen.

Dankzij deze activiteiten raken jongeren doorheen heel de wijk in aanraking met deze delicate thema’s en krijgen ze seksuele voorlichting en toegang tot seksuele gezondheidszorg. Zo kunnen ze samenwerken aan een cultuur waar gendergerelateerd geweld geen plaats meer heeft en er open communicatie is over seksuele en reproductieve rechten. Naast samen te werken aan deze cultuur, gaan de jongeren ook het gesprek aan om meer stem te krijgen. Ze staan in contact met lokale overheden en dienen wetsvoorstellen in.

12 Ecuadoraanse jongeren kwamen naar België om hier hun verhaal te doen in scholen die participeerden aan de YOUCA Action Day. Na de uitwisseling volgden we het project nog op de voet. Alles verliep vlot tot ook hier in België onze wereld op stelten werd gezet door dee covid-crisis. Om al hun belangrijke werk voort te kunnen zetten in tijden van een pandemie, kocht Plan mobiele apparaten en internettoegang voor kwetsbare jongeren. Zo konden de jongeren niet enkel de workshops blijven volgen maar hadden ze ook internet voor school. Zo konden hun activiteiten toch deels verdergezet worden via bijvoorbeeld een videoforum over preventie van zwangerschappen bij adolescenten of videodialogen met nationale kinder- en jeugdrechtenorganisaties. Daarnaast werden voedselpakketten en hygiënekits uitgedeeld aan kwetsbare families in de wijk. In die hygiënekits zaten bijvoorbeeld menstruatiecups waardoor verschillende mythes rond menstruatie doorbroken werden. De jongeren zetten ook een kleine onderneming op. Samen naaiden ze mondmaskers en bereidden ze maaltijden die ze in hun eigen buurten verkochten.

Na dit driejarig project zijn veel kwetsbare jongeren in Guayaquil in aanraking gekomen met seksuele en reproductieve rechten, gendergelijkheid en daarnaast ook zelf versterkt tot jonge leiders die samenwerken aan een maatschappij zonder gendergerelateerd geweld.

Wij ambassadeurs zijn dan ook ongelooflijk trots dat we hier deel van mochten zijn.

¡ Saludos !

Carla, Pauline, Mathijs, Marie en Manon