Charlotte neemt je mee naar Peru: "Ik zie de impact van YOUCA's en RIKOLTO's jongerenproject"

De zon verblindt me en stof waait op door de vele tuktuks en moto’s. Terwijl wandel ik langs de luidruchtige en kleurrijke winkeltjes en restaurantjes van dit dorp. Links en rechts van me zie ik hoe de straten eindigen in de tropische bergen die het dorp omringen. Ja hoor, ik ben terug in Pangoa, een dorp in de ‘Selva Central’ of “centrale jungle” van Peru.

Verse koffie
Bijna twee weken spendeer ik achterop de moto van onze Peruviaanse vrienden. Wind in de haren en een blik op oneindige natuur. We bezoeken verafgelegen koffie- en cacaoboerderijen, nemen deel aan workshops voor de vele leden van de boerencoöperatie, wandelen door de wilde jungle op zoek naar watervallen, drinken een overdosis aan ‘verse’ koffie en denken na over de boeiende toekomstplannen van de jongeren. En vooral: ik zie welke impact het jongerenproject van YOUCA gehad heeft in deze regio.

Het project had als doel jongeren te inspireren en te ondersteunen om een leven op te bouwen in de koffie- en cacaosector. De jongste generatie boeren groeit wereldwijd op met weinig toekomstperspectieven. Ze zien hoe hun ouders een armoedig boerenbestaan lijden en worden aangemoedigd naar de stad te trekken op zoek naar een beter leven. Dit zorgt niet alleen voor migratiestromen en stedelijke armoede, maar ook voor een globale voedseluitdaging. Hoe gaan we in de toekomst voedsel voorzien voor onze groeiende wereldbevolking wanneer minder en minder jongeren willen boeren en de klimaatverandering het moeilijker maakt om productief aan landbouw te doen? Rikolto (het vroegere Vredeseilanden) gelooft in kleinschalige familielandbouw als het meest duurzame antwoord op deze uitdaging en zet wereldwijd in op het versterken van boerenfamilies. Dat doen ze ook in Pangoa en omstreken. Daarom werkten wij vanaf 2013 met Rikolto samen. Door middel van onze samenwerking kreeg de jongerenwerking in twee boerencoöperaties een boost. Ik stel je graag aan enkele van hen voor!


  1. JERRY: Hij volgde de dure en intensieve opleiding van catador of cupper. Dit is iemand die de kwaliteit van koffie evalueert om vervolgens boeren bij te sturen en koffie aan een hogere prijs te kunnen verkopen. Tegelijkertijd startte hij tegelijkertijd een landbouwbedrijfje op en kijkt uit naar een toekomst als full-time catador.
  2. ALEXANDER: Hij werkt ondertussen als technisch adviseur bij de coöperatie van Pangoa en volgt een project op dat degelijke toiletten, douches en keukens voorziet om de levenskwaliteit op boerderijen te verbeteren. Hij geeft technische workshops aan de boeren die hij telkens begint met een gesprek over familiezorg, gender(on)gelijkheid en milieuvriendelijk werken en leven.
  3. MIJAEL: Mijael is actief in de boerencoöperatie en kon door de samenwerking met de nationale vereniging een wedstrijd winnen om zijn ‘voorbeeldboerderij’ te verbeteren, waarbij hij succesvol focust op biodiversiteit van planten, bomen en dieren.

Toen wij als ambassadeurs in 2013 in Pangoa op bezoek gingen, dronken ze zelf amper koffie en hadden ze vaak nog nooit chocolade geproefd.

Toen wij als ambassadeurs in 2013 in Pangoa op bezoek gingen, wisten vele boeren niet waar hun koffie- en cacaobonen naartoe gingen. Ze hadden geen besef van de reusachtige “koffie- en chocoladecultuur” (lees: verslaving) bij ons. Ze dronken amper koffie (of enkel de slechtste) en hadden vaak nog nooit chocolade geproefd. Doorheen de jaren heeft het project ervoor gezorgd dat boeren hun eigen producten beter leerden kennen en appreciëren. Dit jaar bezocht ik boerderijen en dronken we heerlijke koffie, hebben alle jongeren van de boerencoöperaties een barista-opleiding gevolgd, is er een populaire koffiebar van hen in het dorp en hebben ze hun eigen koffie- en chocolademerk dat wereldwijd gevraagd wordt. Ongelofelijk hoe versterkt en trots de locals zich hierdoor voelen!