Capoeira: niet zomaar een Braziliaanse dans

Ei!

Tijd voor onze verrassingsactiviteit: capoeira!

Capoeira is een Braziliaanse dans. Het is ontstaan door Afrikaanse slaven in Brazilië als vorm van verzet tegen de manier waarop ze werden behandeld. Veel Afrikaanse slaven waren jonge sterke mannen. En eenmaal in Brazilië aangekomen werden ze verplicht om hun taal, cultuur, geloof achter te laten.

Door deze vechtkunst als een dans te presenteren werd het door slavenhandelaren niet als een bedreiging gezien. Op die manier konden ze hun eigen cultuur toch stiekem voortzetten. Vandaag is capoeira nog steeds een belangrijk onderdeel van de Braziliaanse cultuur. Naast alle deze boeiende informatie hadden we een leuke middag met een capoeirista met een zwart gordel. We voelen nog steeds onze bilspieren ;)

SHRINKING SPACE
Ook de stad Brussel kent steeds minder geheimen voor ons. We ontdekten er voorbeelden van shrinking space, het, het jaarthema van YOUCA. Deze term, die je letterlijk als 'krimpende ruimte' vertaalt, wijst op het feit dat mensen onder andere minder hun stem kunnen laten horen om bijvoorbeeld mistoestanden aan te klagen. In Molenbeek vonden we hierover een interessant voorbeeld. Zo wandelden we langs de metrohalte Graaf van Vlaanderen. Ondanks protest, moesten 800 Molenbekenaars verhuizen. De stem van deze Molenbekenaars was volgens de overheid niet belangrijk en namen deze beslissing dus zonder hen. #ShrinkingSpace 

-Lina, Samir