Als we terugkomen, staat er een rijke man op ons te wachten.

Donderdag bezochten we de koffieplantage van de coöperatieve Los Pinos, waar we onze handen uit de mouwen staken. Snel ervaarden we dat werken op zo'n plantage geen lachertje is. Daar stonden we dan in de vlakke zon boven op een berg met een hak of een zeis in ons hand. Na al dat harde werk kregen we de kans om ook eens te proeven van de lekkere koffie!


Nog een leuke anekdote: op het programma stond ook nog een wandeling naar een uitkijkpunt. Men had ons verteld dat we de imposante Amate boom moesten knuffelen omdat we dan een rijke man zouden vinden. We hebben die boom dan maar uitvoerig geknuffeld ;-).

Terug naar het bezoek van de koffieplantage. Hier zijn 10 weetjes over koffie en Los Pinos:

  1. Los Pinos bezit 240 hectaren grond voor hun koffieplantage.
  2. De mensen die op de plantage werken verdienen 8,2$ per dag, voor zo'n 9 uur werken. (En dan te bedenken dat dat voor op het platteland in El Salvador echt nog een goed loon is.)
  3. De oogst van de koffieplant is in november en september
  4. De koffieplantage ligt vlak bij een uitgestrekt meer waardoor je op heel het domein van een prachtig uitzicht kan genieten --> het achtste wereldwonder misschien??
  5. Tussen alle koffieplanten staan steeds ook andere bomen en planten om de koffieplanten van schaduw te voorzien.
  6. Los Pinos heeft ook op een heel slimme manier geïnvesteerd in tourisme. Zo kan je hier op een heel aangename manier van het machtige uitzicht genieten.
  7. Er zijn 89 leden van de coöperatieve, waarvan 18 vrouwen en 12 jongeren. Je kan je lidmaatschap ook doorgeven of erven.
  8. De coöperatieve is ook Fairtrade. Ze kunnen zo hun koffie net iets duurder verkopen en ze krijgen daarvoor ook een premie waarmee ze in sociale doelstellingen moeten investeren. Zo is hier bijvoorbeeld ook een kinderopvang voor de mensen die bij de coöperatieve werken.
  9. Je kan zo veel meer met koffie doen dan je zou verwachten. Wij hebben erg genoten van een workshop juwelen maken met koffie. Aan creativiteit geen gebrek.
  10. Er is ook sprake van een jeugdcomité waar de jongeren van de coöperatieve nadenken over hoe ze nog andere jongeren kunnen aantrekken voor in hun coöperatieve.