Afscheid van Lies: 5 mijlpalen in de participatieve jongerenwerking

5 mijlpalen kiezen uit meer dan 5 jaar bij YOUCA/Zuiddag, dat is niet evident. Ik kan zoveel prachtige momenten opnoemen, momenten die me zullen bijblijven…

Als ik dan toch moet kiezen uit de echte ‘mijlpalen’ voor de participatieve jongerenwerking, kies ik deze 5 betekenisvolle momenten. Maar het hadden er dus evengoed nog 5 andere kunnen zijn ;-).

  • De Voting bij VRT (januari 2014)

Tot 2015 organiseerden we een evenement waar jongeren beslissen met welke projectpartner we in zee gaan. In 2014 organiseerden we ‘de voting’ in de gebouwen van de VRT. De kandidaat-partners stelden hun organisatie en project voor, daarna bereidden de jongeren vragen voor met behulp van experts en legden de verschillende kandidaten op de rooster. Na een pittig debat maakten de aanwezige jongeren een weloverwogen keuze voor een niet zo evident project: Theatre Day Productions in Gaza.

Elke voting zagen we dat opnieuw: hoe jongeren met elkaar in gesprek gaan, zo kritisch hun eigen mening opbouwen en uiteindelijk tot een goed beargumenteerde beslissing komen. Ik herinner me ook nog het sms’je dat ik nadien kreeg van Dalila: “Waw Zuiddag, goe bezig, sterk voorbeeld van participatie. Eigenlijk zouden jongeren zo over alle subsidies moeten beslissen!”

  • Debat #rechtopjong (oktober 2014)

In 2014 werkten we een jaar lang rond ‘recht op jong zijn’ met als climax een jongerendebat in het Vlaams Parlement. 100 jongeren werkten in groepjes van 10 aan een statement dat ze nadien in de plenaire zitting vurig verdedigden. 1 groepje zette heel duidelijk diversiteit centraal. Namens hun groepje brachten 3 gekleurde meisjes een aangrijpend pleidooi om jezelf te mogen zijn. “Niemand mag gepest worden om wie hij of zij is” en je voelde dat de zaal helemaal mee ging in een verhaal over racisme. Maar dat was het niet, de drie meisjes maakten plaats voor een vierde vertegenwoordiger van het groepje. Zij sprak over autisme, over hoe ze ermee werd gepest en hoe ze vandaag de kracht vond om voor 100 andere jongeren dit verhaal te vertellen.

Totaal buiten haar comfortzone, zich zo gesterkt voelen door andere jongeren die ze tot enkele uren ervoor nog niet kende. Voor mij is dat een mijlpaal omdat ik nooit zal vergeten hoe de jongeren, hoe verschillend ook, elkaar echt vonden die dag en hoe grenzen werden verlegd. En dat we met YOUCA blijkbaar zo’n veilige omgeving kunnen creëren waar ontmoetingen plaatsvinden.

  • Toen ik een jongere als baas kreeg (mei 2016)

In 2013 kwamen er al enkele jongeren terug van het SAME Summer Camp met de missie om de raad van bestuur te kapen, want Zuiddag moest meer jongeren aan het roer krijgen. Een eerste lading jongeren trad toe tot de raad van bestuur en algemene vergadering.

In 2016 kwam het tot een groot kantelmoment: sindsdien heeft YOUCA een jonge voorzitter, raad van bestuur en algemene vergadering. De kers op de taart van ons motto “voor én door jongeren”: mijn baas is een jongere.

  • VIP-dag (september 2016)

De VIP-dag was één van mijn eerste activiteiten: een vormingsdag voor jongeren die op hun eigen school mee hun schouders willen zetten onder de organisatie van de YOUCA Action Day. In 2012 waren dat nog regionale VIP-dagen, en vanaf 2014 organiseerden we dat voor alle VIPs samen: 150 jongeren en een 30-tal jonge begeleiders samen in Leuven.

De VIP-dag van 2016 was een bloedhete editie, met die hittegolf in september. Tijdens de slotactie wilden we een levensgrote tangram-puzzel maken. Daarvoor hadden we dus meer dan 150 van die puzzelstukken nodig. Onze vrijwilligers belden naar technische scholen, gaven instructies aan de leerkrachten, regelden het vervoer, … Ze deden het alsof ze nog nooit iets anders hadden geregeld. Ook op de dag zelf verliep alles vlekkeloos, dankzij het engagement van al onze vrijwilligers. Straffe gasten!

  • Ex-ambassadeurs coachen ambassadeurs (mei 2017)

In mei gaan we traditioneel op voorbereidingsweekend met de ambassadeurs. We leren het project beter kennen, versterken de groepsband en maken afspraken voor de inleefreis. Tijdens het laatste ambassadeursweekend nodigden we ex-ambassadeurs uit. De ‘anciens’ (zelf ook nog prille twintigers) gaven hele wijze raad en tips aan de nieuwe lichting. Het maakte me echt gelukkig en trots om te zien hoe ze ook zo’n waardevolle reflecties maakten over hun eigen ervaringen en welke lessen ze er uit leerden, en welke slimme vragen de nieuwe ambassadeurs stelden. Weer zo’n 100% ‘voor-en-door’-jongerenmoment.

Mij gaf het ook het gevoel dat de cirkel rond is: alle ambassadeurs die ik mocht coachen tussen 2012 en 2017, allemaal aan één tafel, van elkaar aan het leren. Het gevoel dat mijn opdracht bij YOUCA volbracht is.

Er zijn nog zovele andere mijlpalen: jongeren die ik zag openbloeien, uitgroeien tot leidersfiguren voor andere jongeren, ambassadeurs en stagiairs die collega’s werden…

Het was een voorrecht om elke dag met hen te mogen samenwerken. Ik kan alleen maar heel hoopvol zijn voor de toekomst, ze is in goede handen bij de YOUCA-jongeren.