15.000 jongeren zetten zich in voor jongerenengagement wereldwijd

Het is vandaag 19 oktober, de voorlaatste donderdag van oktober en traditioneel de YOUCA Action Day (vroeger Zuiddag). Voor de 12e editie gaan 15.000 jongeren aan de slag.

Het concept van de YOUCA Action Day? Jongeren vanaf 15 jaar gaan voor één dag niet naar school, maar steken de handen uit de mouwen. Ze krijgen de kans om te proeven van het echte werkleven. De job die ze op 19 oktober uitoefenen, hebben ze zelf uitgekozen. Bakker, hondentrimmer, journalist, politicus, leraar, geitenboer,.. het kan allemaal.

Waar gaat de opbrengst naartoe?

Het loon dat ze die dag verdienen, schenken ze grotendeels aan een jongerenproject van Trias ngo in El Salvador. Dat jong zijn in El Salvador niet gemakkelijk is, is een understatement. Drugsbendes terroriseren de straten, het land heeft één van ’s werelds hoogste moordcijfers en maar liefst 25 procent van de jongeren gaat niet naar school en heeft evenmin een job. De dromen van deze jongeren krijgen geen kans op school. Per dag vluchten maar liefst 300 Salvadoranen naar de Verenigde Staten.

Als één van de weinige internationale organisaties probeert Trias in El Salvador het tij te keren. Trias verenigt jongeren en geeft vormingen, stimuleert hun ondernemersspirit en werkt met de jongeren aan hun zelfvertrouwen. Zo krijgen Salvadoraanse jongeren de kans om hun eigen keuzes te maken, om hun lot in handen te nemen en om te bouwen aan hun dromen en toekomst.

Met de steun van YOUCA zal Trias meer jongeren opleiden tot leiders en ondernemers, die ervoor zorgen dat er een alternatief is voor migratie en bendes.

Ook in België steunen we projecten

Maar YOUCA wil jongeren wereldwijd steunen in hun engagement daarom steunen we met de opbrengst ook 7 jongerenprojecten hier bij ons: Ratatouille, Caravan, Diggie vzw, een OKAN Cultuurproject van College Ten Doorn, Together We Stand, Missing You en Shoot for Dreams.

De YOUCA Action Day in Cijfers

  • 12 Salvadoraanse ambassadeurs die momenteel in ons land verblijven. Van 9 tot 18 oktober bezochten zij deelnemende scholen om er hun verhaal te doen.
  • Van de 15.000 deelnemende leerlingen hebben 8.962 leerlingen zo’n presentatie meegemaakt.
  • 7.400 werkgevers boden een job aan. Werkgevers = bedrijven, organisaties, overheden, particulieren

Wie is YOUCA vzw?

YOUCA, YOUth for Change and Action, is een organisatie voor én door jongeren die hen stimuleert om samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Dat doen we door hen bewust te maken over belangrijke maatschappelijke thema’s en door hen te ondersteunen in hun engagement. Daarnaast zorgen we voor unieke ontmoetingen met impact op het culturele, zakelijke en publieke leven.